POZNATO JE KAKO ĆE IZGLEDATI VOJNA OBUKA OD 15 DANA: Sve će biti plaćeno! OVO SU IZNOSI NAKNADA!
Od 200 000 muškaraca, 600 će primiti poziv, Foto: Dragana Udovičić

REZERVISTI

POZNATO JE KAKO ĆE IZGLEDATI VOJNA OBUKA OD 15 DANA: Sve će biti plaćeno! OVO SU IZNOSI NAKNADA!

Biraće se po sposobnosti, imati dnevnice i slobodan vikend

Objavljeno:

Od ukupno 200 000 muškaraca starijih od 30 godina koji su ili služili civilno vojsku ili je nisu služili uopšte, 600 će proći vojnu obuku od 15 dana, prenose beogradski mediji.

Vest da će širom Srbije toliko muškaraca primiti pozive za vojnu obuku u rezervnom sastavu iznenadila je mnoge. Međutim, izgleda da te brojke i nisu tako strašne. Ove godine, tek svaki 333. muškarac koji nije uopšte služio ili je civilno služio vojsku će proći kroz obaveznu vojnu obuku.

I prošle godine je ovu obuku prošlu 600 rezervista koji su se verovatno pitali zašto su baš oni izabrani da se vojno osposobe.

- Rezervisti koji će proći vojnu obuku biraju se po sposobnostima. Bitno je da nemaju kriminalni dosije, da su dobri u svojim sredinama i da se bave nečim što bi moglo biti zanimljivo za vojsku. Na primer, neko je vozač, a neko ima završen fakultet pa bi mogao biti rezervni oficir u budućnosti.

foto: Beta

Teritorijalni organi prolaze evidenciju svakog rezerviste i daju predlog ko bi od njih trebalo da bude pozvan na vojnu obuku – ističe izvor.

Sličan sistem služenja vojne obuke postoji i u Švajcarskoj, s tim što što Srbija ima znatno manje finansijskih mogućnosti.

- Neće stići svi da prođu ovu obuku. Ako bude para, planira se da i sledeće godine vojnu obuku ima 600 ljudi. Bitno je da se vojna obuka ravnomerno rasporedi po celoj zemlji, a sve je to bilo u mnogo većem obimu i potpuno normalno dok nije ukinuto redovno služenje vojske – naglašava izvor. Vojna obuka za muškarce starije od 30 godina koji nisu uopšte služili ili su civilno služili vojsku održava se u dve odvojene faze od po 15 dana u dve kalendarske godine.

U prvoj fazi rezervisti prolaze osnovnu obuku da bi u drugoj fazi sledeće godine kada budu ponovo pozvani od teritorijalnog organa imali i specijalističku obuku. U Ministarstvu odbrane podvlače da rezervisti pre nego što odu na obuku prolaze besplatni sistematski pregled, a imaju i dnevnice za svaki dan obuke.

- Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku sačuvaće sva prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozvanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavlja delatnost, isplata nakanade vrši se u visini od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje - objašnjavaju u Ministarstvu.

U prevodu, za 15 dana u vojsci se dobije novca koliko i 15 dana na svom radnom mestu. Inače, nezaposleni tokom 15 dana obuke dobijaju 20.000 dinara.

Svi koji prođu vojnu obuku biće raspoređeni u rezervni sastav vojske.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.