Da li ćete se iznenaditi kad čujete koliko Srba radi za minimalac? OVO JE NAŠE OGLEDALO!
Foto: Petar Lazović

kako preživeti na minimalnoj zaradi

Da li ćete se iznenaditi kad čujete koliko Srba radi za minimalac? OVO JE NAŠE OGLEDALO!

Minimalnu zaradu – nepopularni „minimalac“ poslodavac isplaćuje dok traju poremećaji u poslovanju firme, i to ne duže od šest meseci. Ako se poslovni problemi do tada ne reše, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima
Objavljeno:

Pored osnovnog minimalca, radnik treba da dobije regres, topli obrok i prevoz. Kada bi se dodalo tih nekoliko hiljada dinara na osnovnu minimalnu zaradu, videli bismo da većina trgovinskih lanaca, u stvari isplaćuje minimalnu zaradu, ili tek malo više od toga.

foto: Shutterstock

Iako rade za vreme državnih praznika i imaju najviše marže u okruženju, poslodavci zbog velike ponude radne snage – malo plaćaju radnike. Poslodavci se slažu da neke njihove kolege tako zloupotrebljavaju zaposlene, ali se žale da plaćaju najviše doprinose po zaposlenom u Evropi, do 67 odsto. Za razliku od većine evropskih zemalja, kod nas se oporezuje i minimalna zarada, a doprinose država ne smanjuje.

Koliko će minimalno biti plaćeni radnici u Srbiji znaćemo do sredine septembra, a spekuliše se da će radni sat umesto dosadašnjih 130, biti oko 140 dinara.

(Espreso.co.rs / Opozicionar.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.