Da li ćete se iznenaditi kad čujete koliko Srba radi za minimalac? OVO JE NAŠE OGLEDALO!
Foto: Petar Lazović

kako preživeti na minimalnoj zaradi

Da li ćete se iznenaditi kad čujete koliko Srba radi za minimalac? OVO JE NAŠE OGLEDALO!

Minimalnu zaradu – nepopularni „minimalac“ poslodavac isplaćuje dok traju poremećaji u poslovanju firme, i to ne duže od šest meseci. Ako se poslovni problemi do tada ne reše, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima
Objavljeno:

Minimalac, koji u Srbiji iznosi 22.610 dinara, prima između 300 i 350 hiljada ljudi, a zaposleni na crno i manje od toga, procene su Republičkog zavoda za statistiku. Oni koji rade na "crno", se uz to, suočavaju i sa kašnjenjem isplata ili potpun neplaćanjem.

Minimalnu zaradu – nepopularni „minimalac“ poslodavac isplaćuje dok traju poremećaji u poslovanju firme, i to ne duže od šest meseci. Ako se poslovni problemi do tada ne reše, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima. Mada su svesni stanja u budžetu, sindikati ističu da minimalna zarada nije dovoljna ni za puko preživljavanje.

- Minimalna zarada mora adekvatno odgovarati potrošačkoj korpi, odnosno da minimalna zarada mora biti na nivou minimalne potrošačke korpe, a to je negde na nivou oko 35 hiljada u ovom momentu - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Zakon o radu precizira da se o minimalnoj zaradi dogovaraju socijalni partneri do 15. septembra, za sledeću kalendarsku godinu, a ako se ne dogovore, o njoj odlučuje Vlada. Međutim, u Ministarstvu rada kažu da i socijalni partneri: sindikati i poslodavci, mogu da traže povećanje minimalne zarade.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.