UVEDEN NOVI SISTEM PLAĆANJA ZA JEDNU GRUPU ZAPOSLENIH: Najboljima za 30 posto POVIŠICA, evo ko može da se nada
Plata, Foto: Petar Lazović, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

radni odnos

UVEDEN NOVI SISTEM PLAĆANJA ZA JEDNU GRUPU ZAPOSLENIH: Najboljima za 30 posto POVIŠICA, evo ko može da se nada

Ministarka je izvrsnim istraživačima na postignutom uspehu

Objavljeno:

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se sa izvrsnim istraživačima u Vladi Republike Srbije kako bi im u neposrednom kontaktu čestititala i upoznala se sa njima, ali i porazgovarala o njihovim iskustvima i čula predloge za potencijalno unapređenje sistema određivanja izvrsnih istraživača.

Ministarstvo je izvršilo reformu sistema plata u nauci, pri čemu je uveden sistem jedno zvanje - jedna plata, čime je rešen problem neujednačenih isplata koji je trajao 12 godina. Nakon definisanih kriterijuma za svaku oblast i njihovog objavljivanja u Službenom glasniku formirana je lista izvrsnih istraživača, na osnovu koje će 10 procenata najboljih tokom dve godine od formiranja liste primati platu uvećanu za 30 procenata, čime je iskazan određeni podsticaj za njihov dalji naučnoistraživački rad. Nova lista izvrsnih istraživača biće kreirana na svake dve godine, prilikom čega će se iznova evaluirati rezultati.

Ministarka je izvrsnim istraživačima na postignutom uspehu.

- Zahvaljujući vašem znanju, radu, trudu i zalaganju možemo reći da srpska nauka ima poziciju u svetskim okvirima. U proteklom periodu radili smo na tome da reformišemo sistem plata, koji sada leži na dobrim osnovama. Želeli smo zaista da pokažemo da su istraživači u Srbiji bitni. Naša želja je bila da nagradimo najbolje - istakla je ona.

Novac, Sitniš, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Sam put do pronalaska odgovarajućih kriterijuma bio je izazovan, imajući na umu specifičnosti svake od oblasti. Ova nagrada za izvrsnost traje dve godine, a mi vas danas pozivamo da budete maštoviti i da dostavite moguće ideje za unapređenje ovog sistema i kriterijuma za izvrsnost - navela je ministarka, nakon čega se upoznala sa svakim od prisutnih istraživača i prodiskutovala o mogućim poboljšanjima ovog sistema.

OBLASTI NAUKE SU RAZVRSTANE NA SLEDEĆE GRUPACIJE:

Prirodno-matematičke nauke i Medicinske nauke;

Tehničko-tehnološke i biotehničke nauke;

Društvene nauke;

Humanističke nauke.

Svi istraživači u naučnim zvanjima rangirani su prema rezultatima ostvarenim u periodu 2018–2022. godine, osim istraživača u zvanju naučni savetnik koji su rangirani prema rezultatima ostvarenim u periodu 2013–2022.

Konačna lista naučno izvrsnih istraživača formira se objedinjavanjem liste izvrsnih istraživača po grupacijama naučnih oblasti i liste dobijene na osnovu rezultata u međunarodnim kolaboracijama.

Izuzeci su svi rukovodioci – dobitnici European Research Council (ERC) projekata, koji ostvaruju pravo na naučnu izvrsnost. Takođe, povratnici iz inostranstva (zaposleni istraživač u naučnom zvanju koji je završio doktorske studije u inostranstvu ili ima najmanje pet godina radnog iskustva u inostranstvu u institucijama ili organizacijama u oblasti naučnoistraživačke ili istraživačko-razvojne delatnosti) koji su uključeni u finansiranje između dva rangiranja ostvaruju pravo na naučnu izvrsnost i zadržavaju je do prvog sledećeg vrednovanja.

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

(Espreso/Kurir.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.