VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Isplata penzija bivšim radnicima iz privatizovanih preduzeća, evo kako se RAČUNA STAŽ
Penzioner, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIJE

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Isplata penzija bivšim radnicima iz privatizovanih preduzeća, evo kako se RAČUNA STAŽ

Isplata penzija bivšim radnicima iz privatizovanih preduzeća

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja.

Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, biće povezan staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku "u restrukturiranju", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Staž će biti povezan i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za invalidsko i penzijsko osiguranje osiguranje za ceo period rada.

Takođe, radni staž će se povezati i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.

U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 subjekata.

Bonus video:

02:55

DVA UNUKA, DVE UNUKE, ĆERKA I SUPRUG NE RADE NIGDE! Porodica Milorada iz Avramice živi od njegove penzije, ali i od Crvenog Krsta

(Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.