PLATA 300, A RATA ZA STAN 200 EVRA! Ko preživi ovaj kredit živeće 100 godina!
Foto: Filip Plavčić

skup krov nad glavom

PLATA 300, A RATA ZA STAN 200 EVRA! Ko preživi ovaj kredit živeće 100 godina!

20 godina plaćanja kredita banci, ili stanodavcu - šta je manja muka, šta je bolja računica?
Objavljeno: 13:16h

- Krediti jesu sve povoljniji, ali je dobar razlog i to što je klijenata sve manje.

Banke se bore za te malobrojne klijente, pa spuštaju kamatne stope, ne bi li privukli i to malo zainteresovanih za stambene kredite - kaže Gavrilović.

TONEMO SVE DUBLJE! Svaki Srbin prosečno je dužan po 986 evra!

foto: Stock

S druge strane i cena nekretnina je pala, jer je tražnje malo. Idealan trenutak za kupovinu stana, reklo bi se. Ali našem sagovorniku je nelogičan ovaj rast kredita, i sumnja da je došlo samo do refinansiranja, tj. prebacivanja kredita iz jedne banke u drugu.

Gavrilović kaže da kamatne stope jesu bile mnogo veće ranije.

- Mi u udruženju imamo i primer kamatne stope od osam odsto - kaže on.

- Savet svima koji traže takav kredit je da obiđu što više banaka, da uzmu ponudu iz jedne banke, ali da idu u drugu, treću da bi dobili još povoljniju, i da eventualno tako dođu do neke ponude koja je povoljna za njih. Ponude su vrlo promenljive - kaže on.

Razmislite tri puta, pa potpišite, savetuje on!

Plata i rata!

NE PLATIŠ RAČUN ZA TELEFON, NEMA KREDITA OD BANKE! Novi uslovi za podizanje para!

Ekspanzija stambenih kredita desila se 2007, 2008. godine, ali tada je po rečima našeg sagovornika, gledano u evrima bila i bolja prosečna plata koja je važan faktor u ovoj "igri".

foto: Reuter

- Sada sa platom od 350 evra, čak i da pola dajete na ratu, teško da možete uzeti odgovarajući stan, čak i na najduži rok. Naravno, sve zavisi od dela Srbije, negde su cene niže, negde veće. Ali teško da se na ovaj način može rešiti stambeno pitanje, jer je potrebno ili veće učešće, ili kupiti baš manji stan - kaže predsednik "Efektive".

Malo matematike:

Iako smo malopre izračunali da kao podstanar za 20 godina izgubiti ceo jedan stan, ni kao korisnik stambenog kredita nećete proći baš lagano:

Ako zatražite 40.000 evra na 20 godina - rata će u tri banke u kojima smo proverili biti od 220 do 240 evra, inicijalni troškovi koji su vam potrebni za kredit i učešće su od 8.000 do 9.000 evra, pa ćete na kraju otplate, sa kamatom od 3 do 4 odsto ipak platiti od 62 do 64 hiljade evra, kaže računica na sajtu Kamatica.

Vesela računica, zar ne?

Bonus video:

ESPRESO TVITER Miša Vacić čita tvitove o sebi

(A.Krunić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.