PLATA 300, A RATA ZA STAN 200 EVRA! Ko preživi ovaj kredit živeće 100 godina!
Foto: Filip Plavčić

skup krov nad glavom

PLATA 300, A RATA ZA STAN 200 EVRA! Ko preživi ovaj kredit živeće 100 godina!

20 godina plaćanja kredita banci, ili stanodavcu - šta je manja muka, šta je bolja računica?
Objavljeno: 13:16h

Podstanarske muke su goleme! To zna svako ko nema svoj stan. No, dok nas bombarduju vestima da su stambeni krediti povoljniji nego ikad, stigla je i informacija da je u 2016. godini zabeležen je porast stambenih kredita kod stanovništva za 3,2 odsto u odnosu na 2015. godinu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

No, da li je za većinu mladih plaćanje rate za stambeni kredit i dalje preveliki zalogaj?

Oni koji se odluče za ovaj korak vode se logikom: bolje da otplaćujem svoj stan, nego da dajem novac drugome. Verovali ili ne, ako dvadeset godina živite kao podstanar, i plaćate mesečno recimo 150 evra, nekome ćete platiti 36.000 evra, bez računa za komunalije.

Da li to znači da ste za taj novac mogli da imate i svoj stan od 30ak kvadrata?! Stvari ipak nisu tako sjajne.

- Imam platu iznad proseka, ali ipak se ne odlučujem da krenem sa tim kreditom. Rate koje mi izračunavaju u banci prosto ne mogu da uklopim u svoje mesečne troškove. Sada stan sa računima plaćam oko 150, 160 evra, za taj iznos još nisam našao ratu stambenog kredita, a da ne govorim o učešću - kaže jedan zaposleni Beograđanin (29).

Imate platu 45.000 dinara? Rata za kredit biće vam 21.000!

foto: stock

Oni koji su se odlučivali za stambeni kredit, uzimali su ga kada su prodali neku staru nekretninu, zapravo neku porodičnu kuću ili stan.

- Nikad sebi ne bih uzela kredit za stan da mi moji nisu pomogli. Sada mi je rata veća od stanarine koju sam plaćala, ali sam svoj na svome. Sutra, kad budem u braku, sa dve plate biće podnošljivije - kaže na M.I. (32) iz Novog Sada.

Iako statistika kaže da broj ovih kredita raste, sve povoljniji uslovi koje banke nude i utrkuju se za korisnike stambenih kredita govore suprotno, smatra Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.