ZAVOLEO JE! Znate li ko je Srpkinja zbog koje se Bajazit ubio! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printskrin Youtube / PUT RUZAMA POSUT

lepa lazareva kći

ZAVOLEO JE! Znate li ko je Srpkinja zbog koje se Bajazit ubio! (FOTO) (VIDEO)

Najmlađa ćerka kneza Lazara i kneginje Milice se sa samo šesnaest godina žrtvovala za svoj narod postavši deo Bajazitovog harema
Objavljeno: 13:44h

Prema predanju, put iz rodnog Kruševca ka Drenopolju srpski narod je Oliveri posuo ružama. Iako je bilo više od 100 žena u haremu, Olivera je postala jedna od četiri sultanove zakonite žene.

Vremenom se između njih dvoje ipak rodila ljubav. Prema postojećim izvorima Olivera je bila veoma lepa i imala je veliki uticaj na strasti odanog Bajazita i uspela je da u sultanovom haremu održi prvo mesto, i da zadobije i održi ljubav besnog Bajazita.

foto: Printskrin Youtube / PUT RUZAMA POSUT

Pripisuju joj da je sultanova strast prema alkoholu samo manji deo njenih grehova. Najveći greh joj je, ipak, po njihovom mišljenju, to što je neprestano šaputala sultanu u korist svog brata despota Stefana Lazarevića.

Ona je vešto koristila položaj, pa je često pomagala svom narodu i državi. Na veliko iznenađenje, Olivera je za vreme boravka u haremu, ostala u pravoslavnoj veri.

Posle bitke kod Angore1402. godine tatarski emir, Tamerlan naneo je težak poraz Osmanlijama i zarobio sultana Bajazita. Sa njim, bila je zarobljena i Olivera. Prema osmanskoj tradiciji, Bajazit je 8. marta 1403. godine u tatarskom ropstvu na kraju izvršio samoubistvo zbog sramote koja je bila nanesena Oliveri.

Ipak, Olivera je oslobođena iz zatočeništva zahvaljujući poslanstvu koje je njen brat Stefan Lazarević, poslao Tamerlanu.

Nakon svega što ju je snašlo, Olivera se vratila 1403. godine u Srbiju i započela život na dvoru svog brata, despota Stefana u tadašnjoj prestonici Beogradu. Sve dok nije preminuo, Olivera je svom bratu bila veran drug i prijatelj.

Princeza se više nije udavala i nije imala potomaka. Poslednji put ona se pominje u dokumentima iz 1443. godine. Smatra se da je umrla posle 1444. godine i ne zna se gde je sahranjena.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.