ZAVOLEO JE! Znate li ko je Srpkinja zbog koje se Bajazit ubio! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printskrin Youtube / PUT RUZAMA POSUT

lepa lazareva kći

ZAVOLEO JE! Znate li ko je Srpkinja zbog koje se Bajazit ubio! (FOTO) (VIDEO)

Najmlađa ćerka kneza Lazara i kneginje Milice se sa samo šesnaest godina žrtvovala za svoj narod postavši deo Bajazitovog harema
Objavljeno: 13:44h

Olivera Lazarević je bila najmlađa ćerka kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice. Život je nije preterano štedeo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ona je provela čitavih dvanaest godina u haremu osmanskog sultana, Bajazita. Na taj način održavala je mir između porodice Lazarevića i Osmanskog carstva.

foto: Prinscreen / Youtube ПРАВОСЛАВЉЕ - Јована

Po majci, kneginji Milici, Olivera je poreklom od samih Nemanjića. Kneginja Milica je čukununuka kralja Duklje, Vukana Nemanjića, najstarijeg sina velikog župana Stefana Nemanje i starijeg brata kralja Stefana Prvovenčanog i Svetog Save.

Ona je bila najmlađa ćerka kneza Lazara i kneginje Milice. Nije biila jedinica, već je imala četiri starije sestre Maru, Jelenu, Draganu i Teodoru i dva brata Stefana i Vuka. Lazareve i Miličine kćeri bile su lepo vaspitane, ambiciozne, pametne, obrazovane, samosvesne i energične žene, prave vladarke nalik svojoj majci.

foto: Printskrin Youtube / PUT RUZAMA POSUT

NAJPOZNATIJA POBEGULJA: Ovo je istinita priča o pravoj Zoni Zamfirovoj! Šta je bilo sa njom i Manetom? (FOTO) (VIDEO)

Kneginja Milica je posle Kosovske bitke vladala Srbijom u ime maloletnog kneza, Stefana Lazarevića. Zbog vazalstva je dala Oliveru osmanskom sultanu Bajazitu.

foto: Printskrin Youtube / PUT RUZAMA POSUT

Ipak, na kraju je presudio Državni sabor, pa je Olivera poslata Bajazitu krajem 1389. godine.

Olivera je drugim rečima otišla kod ubice svog oca, kneza Lazara! Ako već nije mogla podeliti teret majčinske tuge, kneginja Milica je sa srpskom vlastelom i crkvom podelila teret ove teške odluke. Bajazitu su Oliveru odvela braća, Kneževići Stefan i Vuk. Bilo je to njihovo prvo vazalsko putovanje na poklonjenje novom gospodaru. Pored ove žrtve, Lazarevići su Osmanlijama plaćali i godišnji danak.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.