SVI SMO JEDNOM BILI NA OVOM JEZERU, A LEGENDE O NJEMU SE I DANAS PRIČAJU! Kažu da je ostatak Panonskog mora (FOTO)
Palićko jezerom, Foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Oporavak turizma u Subotici

SVI SMO JEDNOM BILI NA OVOM JEZERU, A LEGENDE O NJEMU SE I DANAS PRIČAJU! Kažu da je ostatak Panonskog mora (FOTO)

Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom

Objavljeno:

Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima. U svakom slučaju, ako želite da odmor provedete u Srbiji u kutku prirode kao iz bajke gde ćete moći da se kupate, šetate u prirodi, ali i uživate u dobrom provodu i zabavi, Palićko jezero je pravo mesto za vas! Reč je o jezeru koje je već godinama jedna od najposećenijih lokacija u Srbiji, pre svega, zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Palićko jezero se nalazi u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice, jednog od najlepših gradova u Srbiji, pa svi posetioci jezera lako mogu da odu i vreme provedu i u ovom gradu. To je najveće prirodno jezero u Srbiji. Jezero, prečnika skoro 5km i najveće dubine 3.5 metra, ima tri uređene plaže, toplu vodu i prijatan ambijent.

Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom. Zbog ovoga, atraktivne su i pešačke ture, ali i pecanje, posmatranje ptica, kao i obilazak parka prirode oko samog jezera. Kada se ovome dodaju i novoizgrađeni hoteli, restorani, manje vile različitih smeštajnih kapaciteta, kao i poslovično dobar noćni život, Palićko jezero postaje mesto koje ne smete propustiti, koliko god godina da imate i kakva god da su vam interesovanja!

U letnjim mesecima, na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Zaljubljenici u “sedmu umetnost” ovde mogu uživati u prijatnom ambijentu gledajući najnovija filmska ostvarenja, a jedna od glavnih specifičnosti festivala je i činjenica da je jedan od retkih manifestacija ovog tipa sa 100 odsto evropskim sadržajem.

U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i za sve ljubitelje životinja. Čak iako ne odete u zoo, biljni i životinjski svet oko jezera će vas očarati i ostaviti bez daha.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Inače, Zoološki vrt Palić je osnovana 31.05.1950.godine. Osnivač ustanove je grad Subotica. Nalazi se na samom severu Srbije, u neposrednoj blizini jezera Palić. Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i sastoji se iz 10 hektara kultivisanog parkovskog prostora koje je dostupno posetiocima, dok je 5 hektara poljoprivredno i šumsko zemljište.

Osnovna delatnost ustanove je:

  • zoologija
  • botanika
  • obrazovanje i kultura
  • zaštita ugroženih vrsta biljaka i životinja
  • turizam i razonoda.

Raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta koje su smeštene u pedesetak objekata, dok se u prihvatilištu za životinje nalazi preko 800 jedinki.

U sklopu ZOO vrta je i botanička baština vrta koja predstavlja zbirku mnogih autohtonih vrsta, kao i netipičnih lišćara i četinara i više desetina hiljada sadnica sezonskih cvetnica sopstvene proizvodnje.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Ponudu Zoološkog vrta upotpunjuju izložbe slika, skulptura, radionice, seminari, stručni sastanci i konferencije. Godišnje ZOO vrt poseti preko 150.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

1 / 9 Foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Zoološki vrt Palić je otvoren 365 dana u godini. Od osamdesetih godina prošlog veka ZOO vrt funkcioniše i kao pedagoška ustanova u koju đaci organizovano dolaze u posetu. Tom prilikom za osnovce se organizuju edukativne radionice i stručna predavanja, dok srednjoškolci i studenti dolaze na stručnu praksu i volontiranje.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžetaGrada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.