SUBOTIČKA SINAGOGA! Secesijski dragulj koji odoleva vremenu (FOTO)
Sinagoga u Subotici, Foto: Turistička organizacija Subotice

Oporavak turizma u Subotici

SUBOTIČKA SINAGOGA! Secesijski dragulj koji odoleva vremenu (FOTO)

Sinagoga je danas u vlasništvu subotičke lokalne samouprave

Objavljeno:

Secesijski dragulj, hram vere i kulture, mesto gde svakom turisti koji dođe u Suboticu zastaje dah od prizora i vraća daleko u prošlost kroz istoriju.

Upravo takvo mesto je subotička Sinagoga druga po veličini sinagoge u Evropi, posle budimpeštanske, čak i jedina sačuvana sinagoga građena u stilu secesije.

Sinagoga
Sinagogafoto: Turistička organizacija Subotice

Sinagoga je podignuta 1903. godine u mađarskoj varijanti secesije. Subotička jevrejska zajednica preuzela je drugonagrađeni rad na segedinskom konkursu za izgradnju Sinagoge. Sinagoga je podignuta prema projektima peštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, koji su takođe autori subotičke Gradske kuće i banjskih objekata na Paliću.

Mnogi se slažu da je ovo jedna od “najlepših Sinagoga u ovom delu Evrope” ali je i primer jednog zanimljivog fenomena. Naime, Jevreji, u to doba konačno su prihvaćeni u sredini u kojoj su živeli i ravnopravni sa ostalim stanovništvom, stapali su se sa okolinom i počeli su da se asimiluju. Taj period karakteriše njihov dvojni identitet, jer svoje jevrejstvo nisu potpuno napustili, ali nisu postali ni pravi pripradnici tada mađarske države. U izgledu subotičke Sinagoge ogleda se ovaj dualizam. Osnovni elementi kao što su konstrukcija građevine ili organizacija prostora, nisu autohtoni kao što ni jevrejski narod nije samonikao na ovima prostorima. S druge strane, bogata spoljnja i unutrašnja dekoracija, najznačajniji element mađarske varijante secesije – direktno su inspirisani mađarskom narodnom umetnošću. Primenjujući novi nacionalni stil u projektovanju Sinagoge, Jevreji, naručioci i arhitekte, želeli su da kroz jezik arhitekture naglase prisustvo, pripadnost i značaj jevrejske zajednice u gradu.

Subotička Sinagoga, Sinagoga
foto: Turistička organizacija Subotice

Sredstva za izgradnju Sinagoge i pratećih objekata oko nje prikupljena su prodajom budućih mesta u Sinagogi i obveznica. To su bila ograničena sredstva, tako da je u poređenju sa segedinskom Sinagogom koja ima približan broj mesta, izgradnja subotičke Sinagoge je bila pet puta jeftinija. Na sreću, arhitektonska i umetnička vrednost nije proporcionalna utrošenim sredstvima, tako da subotička Sinagoga prednjači po arhitektonskom jeziku, jednostavnosti i čistoti umetničkog izraza.

Čin svečanog otvaranja Sinagoge nije bio praznik samo za jevrejsku zajednicu, već za ceo grad. Pišući mnogo godina kasnije o izgradnji Sinagoge, rečeno je da ambicija jevrejske zajednice nije bila da izgradi samo bogomolju, već hram-palatu koja će biti spomenik zajednici, ali i građevina koja će krasiti grad.

Sinagoga je mogla da primi 1400 vernika, 850 muškaraca u prizemlju i 550 žena na galeriji. O njenoj veličini svedoče i podaci da je visina unutrašnjeg prostora 23 metra, a raspon kupole 12,6 metara. Spoljna visina objekta je 40 metara. Vitraži su izrađeni u peštanskom ateljeu Mikše Rota, a fasadna dekoracija i crep u pečujskoj fabrici keramike Žolnai. Tipična za mađarsku varijantu secesije, floralna dekoracija u vidu paunovog pera i stilizovanih cvetova nalazi se na fasadama, vitražima, mobilijaru i oslikanim zidovima. Kod subotičke Sinagoge treba naglasiti još i avangardnost njene konstrukcije, upotrebu novih materijala i tehnologije, kao i vrhunsko prožimanje njene funkcije i forme. Unutrašnji prostor, koncipiran kao šator, trebalo je da asocira na starozavetna vremena, a blistava harmonija boja u unutrašnjosti sinagoge trebalo je da kod vernika budi osećanje radosti.

Subotička Sinagoga, Sinagoga
foto: Turistička organizacija Subotice

Nakon Drugog svetskog rata, mali broj preživelih subotičkih Jevreja nije mogao ni da ispuni ni da održava ovaj objekat. Godine 1976. Sinagoga je prešla u ruke grada. Krajem osamdesetih godina prošlog veka u Sinagogi su se održavale pozorišne predstave. Danas je subotička Sinagoga, nakon detaljne rekonstrukcije fasde i enterijera koja je završena 2018. godine, jedna od najvećih atrakcija u gradu.

Sinagoga se može posetiti od utorka do petka od 10:00 do 18:00, a subotom i nedeljom od 10:00 do 14:00 časova.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžetaGrada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.