DA LI ZNATE GDE SU SELEVENJSKE PUSTARE? Zavirite u Specijalni rezervat prirode, mesto gde je nebo granica (FOTO)
Selevenjske pustare, Foto: Javno preduzeće Palić/Ludaš

Oporavak turizma u Subotici

DA LI ZNATE GDE SU SELEVENJSKE PUSTARE? Zavirite u Specijalni rezervat prirode, mesto gde je nebo granica (FOTO)

Po čemu je prepoznatljiv Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ saznali smo iz prve ruke

Objavljeno:

Skloni smo da maštamo o Alpima, dalekim zemljama, morima i tuđim jezerima, dok propuštamo da vidimo ono što nam je nadohvat ruke, prirodu kakvu nećete videti nigde osim u Srbiji.

Pre nego što krenete na put oko sveta, predlažemo da se osvrnete i zavirite u prirodne lepote naše zemlje, a jedna od njih jeste Specijalni rezervat prirode "Selevenjske pustare" koji se nalazi na severu Vojvodine i pripada gradu Subotici.

Selevenjske pustare
foto: Javno preduzeće Palić Ludaš

Po čemu je prepoznatljiv Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ i na koji način Grad doprinosi turističkoj ponudi ovog mesta, kao i koje mere su preduzete u vreme pandemije kako bi rezervat opstao, odgovore na sva ova pitanja dobili smo od nadležnih u ovom raznovrsnom i neverovatnom Rezervatu.

"Područje se pruža duž granice Subotičko – Horgoške peščare i lesnog platoa Bačke. Kao granična zona dve geografske oblasti, pripada područjima povezanog biodiverziteta. Blizina podzemne vode, koja na talasastom terenu stvara močvare i slatine u neposrednoj blizini ekstremno suvih peščarskih staništa, dodatno povećava biološku raznolikost. Ističe se svojim florističkim vrednostima, među kojima su veoma atraktivne vrste iz porodice orhideja i perunika. Za neke biljne vrste Rezervat je jedino nalazište u našoj zemlji, ili je jedno od postojećih malobrojnih nalazišta. Od životinjskih vrsta, takođe su prisutne vrste od međunarodnog značaja, među njima su barska žaba, peščarski gušter, slepi miševi i neke retke ptice gnezdarice na slatinama i u Selevenjskoj šumi", rekli su za Espreso.

Selevenjske pustare
foto: Javno preduzeće Palić/Ludaš

Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare” je zaštićeno područje II kategorija zaštite, od republičkog je značaja, površine 677ha + 1173ha zaštitne zone. Sastoji se od 10 područja (subjdinica), veličine od 10 ha do 100 ha, od kojih se samo dva prostorno dodiruju. Ostala su odvojena obradivim površinama i saobraćajnicama. U okviru rezervata se nalazi i Selevenjska šuma, sa površinom oko 90 ha, dok ostale delove rezervata čine slatine i vlažne livade sa fragmentima stepske vegetacije.

Pored obezbeđivanja redovnog finansiranja programa upravljanja zaštićenim područjima iz budžeta Grada, velika uloga osnivača se ogleda u sufinansiranju pojedinačnih projakata, koji se odnose na sprovođenje mera aktivne zaštite prirode, kao i svih aktivnosti na očuvanju biološke i predeone raznovrsnosti zaštićenih područja u regionu Subotice.

Kao i u slučaju Ludaškog jezera, Grad Subotica podržava rad upravljača i organizovanjem promotivnih i edukativnih aktivnosti koje se odnose na prirodne vrednosti okoline Subotice. Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ svojim većim delom se nalazi na teritoriji Opštine Kanjiža, međutim, upravljač ne dobija finansijsku podršku opštine.

"Pandemija, konkretno, nije značajno uticala na sve gore navedeno, osim u delu koji se odnosio na realizaciju edukativnih ekoloških kampova tokom 2020. godine, kada su izostali i u tom smislu su izostala istraživanja koja se odnose na ovo zaštićeno područje. Naravno, značajno je smanjen broj posetilaca, međutim, tom je manje doprinela pandemija – doprinele su druge okolnosti, tačnije, pojava migrantske krize.", ističu oni.

Selevenjske pustare
foto: Javno preduzeće Palić/Ludaš

Shodno članu 69. Zakona o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“, br. 36/09, 88/10, 91/10 – ispravka, 14/16, 95/18 – dr. zakon i 71/2021), finansijska sredstva za zaštićena područja od nacionalnog interesa, odnosno za realizaciju njihovih planova i programa upravljanja obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, naknada za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti i upravljanja zaštićenim područjem, sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, donacija, poklona i pomoći i drugih izvora u skladu sa zakonom. Kako smo i ranije naveli, pored sredstava nadležnog ministarstva, sopstvenog učešća upravljača, veliki doprinos u realizaciji programa upravljanja ovim zaštićenim područjem daje Grad Subotica.

U tom smislu, tokom pandemije nisu preduzimane posebne mere i Godišnji program upravljanja ovim zaštićenim područjem je realizovan – ostvareni su svi ciljevi predviđeni programom.

"Napominjemo da su oba zaštićena područja – kako Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“, tako i Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“ zaštićena područja od nacionalnog značaja, visoke kategorije zaštite i da su u smislu razvoja turizma vrlo ograničenog kapaciteta, sa limitiranim brojem posetilaca i, naravno, zabranama koje su definisane aktom o zaštiti.", zaključuju nadležni.

Selevenjske pustare

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Bonus video:

02:50

RAJ ZA KONJE U SRCU SUBOTICE! Ergela Kelebija je mesto koje se u Vojvodini ne zaobilazi

(Espreso/ Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.