JA SAM MISLIO DA SE OBESIM: Isplivala najveća tajna o Dobrici Ćosiću! (FOTO)
Foto: Fonet

niko nije znao!

JA SAM MISLIO DA SE OBESIM: Isplivala najveća tajna o Dobrici Ćosiću! (FOTO)

Darko Hudelist je svojevremeno proveo nekoliko godina u Beogradu, a centralno mesto u njegovim istraživanjima zauzimali su upravo razgovori sa Dobricom Ćosićem..
Objavljeno:

Hudelist je u tekstu ekskluzivno pisanom za novi Nedeljnik, zabeležio da njih dvojica u brojnim razgovorima, počevši od prelomnog, vođenog 13. februara 2008, pa nadalje, više nisu imali dilemu o čemu će zapravo razgovarati.

- To više nije bio ni tzv. Londonski ugovor iz 1915, ni Memorandum SANU, ni njegovi odlasci u Primošten i saradnja s Jovanom Raškovićem, ni rat u Bosni devedesetih, ni nešto peto, šesto ili deseto (iako, naravno, ni to nismo zanemarili), nego on sam, Dobrica Ćosić, sa svojom izuzetno kompleksnom strukturom ličnosti kao i s ishodišnim upitnikom njegovog života: zašto je postao (ekstremni) pesimista i zašto je u određenim trenucima, razdobljima ili situacijama taj fundamentalni pesimizam, ugrađen u temelje njegovog karaktera, kulminirao intenzivnim razmišljanjima o samoubistvu, piše Hudelist.

Suicidalne misli su Ćosića, piše Hudelist, proganjale i nakon razmišljanja o bešenju, a uz ostalo, bio je opsednut idejom da skoči u reku Moravu.

foto: Fonet

- Zaista sam mislio da se utopim u svojoj zavičajnoj reci Moravi. Ali nisam bio siguran – možda ću da isplivam. Osim toga, gde da nađem taj vir koji će me poneti u dubinu vode? I kako da to učinim, možda da stavim kamen oko vrata? Svašta mi je padalo na pamet. Nagomilalo se jedno neraspoloženje u meni, nezadovoljstvo samim sobom – govorio je Ćosić Hudelistu, koji je napomenuo da je “šutio i puštao Ćosića da govori”.

- Koliko god sam bio iznenađen, pa i šokiran, ovom njegovom ispovešću, toliko sam je, na neki način, i očekivao. Da budem potpuno iskren, i sâm sam, posve promišljeno i namerno, potaknuo Ćosića da mi se na ovakav brutalan način otvori, priča Hudelist.

Nastavak priče pročitajte u novom broju Nedeljnika.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.