DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)
Foto: Wikipedia

zašto i KAKO obeležavamo ovaj dan?

DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)

Srbija je Dan pobede u Prvom svetsku ratu počela da obeležava 2012. godine. Ovaj praznik je podsećanje na okončanje Prvog svetskog rata, a Srbija se našla na strani država pobednica
Objavljeno: 09:10h

Reč je o endemskoj vrsti zapadnog Balkana, a osim u Srbiji, raste samo u Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku retkih i ugroženih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Inače, ova biljka ima jednu specifičnost. Naime, čak i ako se potpuno osuši, pa i posle nekoliko godina mrtvila, Natalijina ramonda može ponovo da oživi kada se zalije!

Pa tako nije ni čudo što je baš ona simbol koji su na reverima nosili srpski vojnici. Iako je pretrpela ogromne gubitke, vojska je uspela da se uzdigne i da odlučujući doprinos savezničkoj pobedi nad Nemačkom i Austro-Ugarskom.

foto: Wikipedia

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika i da se sećaju svih žrtava u Prvom svetskom ratu.

Srbija je u sukobu izgubila oko 26 odsto stanovništva i polovinu radno sposobnih muškaraca. Od tifusa koji je harao obolelo je oko milion stanovnika i najveći broj je umro.

foto: Wikipedia

Ovaj praznik se obeležava u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova (Poppy Day) kao referenca na mak, koji je, navodno, prvi cvet koji je nikao u Flandriji, gde je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

Slična tradicija postoji i u Rusiji, gde se ističe georgijevska lenta, narandžasto-crna traka preuzeta sa Ordena svetog Đorđa, koja se u Rusiji nosi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik i ujedno i neradni dan za državne institucije.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.