DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)
Foto: Wikipedia

zašto i KAKO obeležavamo ovaj dan?

DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)

Srbija je Dan pobede u Prvom svetsku ratu počela da obeležava 2012. godine. Ovaj praznik je podsećanje na okončanje Prvog svetskog rata, a Srbija se našla na strani država pobednica
Objavljeno: 09:10h

11. novembra 1918. godine, u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, Nemačka je kapitulirala. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srbija je Dan pobede u Prvom svetsku ratu počela da, kao državni praznik, obeležava 2012. godine. Ovaj praznik je podsećanje na okončanje Prvog svetskog rata, a Srbija se našla na strani država pobednica, čija je vojska ostala upamćena po mnogim herojstvima, pre svega po prvoj savezničkoj pobedi u Cerskoj bici, avgusta 1914. godine.

Tokom Prvog svetskog rata stradalo je preko 15 miliona ljudi.

Svoj život je dalo 1,1 milion Srba, a još toliko ih je bilo ranjeno.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda.

foto: Wikipedia / Francine Riez

Nežni, bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice Natalije poznat je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti i pod nadimkom "cvet feniks".

Natalijina ramonda uvedena je kao simbol kojim obeležavamo Dan primirja odlukom Vlade Srbije 2012. godine. Ovaj cvet se može naročito naći na planini Nidže čiji je vrh Kajmakčalan poprište slavne bitke u Prvom svetskom ratu, a pozadina značke je zeleno-crna, što su boje Albanske spomenice.

foto: Fonet

Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po ženi kralja Milana Obrenovća, kraljici Nataliji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.