UŽIČANIN OSVOJIO SVET: Čudili su se Markovoj ideji, sve dok nije otvorio prvi EKO HOSTEL (FOTO)
Foto: Priče sa dušom

pionir eko turizma

UŽIČANIN OSVOJIO SVET: Čudili su se Markovoj ideji, sve dok nije otvorio prvi EKO HOSTEL (FOTO)

Stvaralac koji je sve ovo osmislio je Marko Ristovski (32) iz Užica, hotelijer i licencirani turistički vodič, a pre svega revolucionar u našem zelenom turizmu i pokretač razvoja turizma u zapadnoj Srbiji
Objavljeno: 08:03h

Moj diplomski rad posle studija hotelijerstva bio je na temu razvoja ekološkog turizma i zelenih hostela. Kao hotelijer celog života sam radio u hotelima od 3 do 5 zvezdica, kako u Beogradu, tako na prekookeanskim brodovima, i kada sam osetio da imam dovoljno znanja da zadovoljim svoje goste, a ne tuđe, ušao sam u ovaj posao. Imam viziju da cela zapadna Srbija postane ekološka destinacija jer na toj maloj površini ima mnogo zaštićenih prirodnih područja. Nažalost, kod nas dosta toga nije prepoznato – mi imamo eko-turizam, ali retko ko ume da ga sprovodi – iskren je Marko.

foto: Priče sa dušom

Seća se da su mu se mnogi ljudi na početku čudili zbog ideje o zelenom hostelu. A da je reč o ozbiljnoj priči uverili su se od drugih, a ne od njega samog.

Moja sadašnja žena, a tada devojka, najviše me je podržavala. Ona je i održala ovaj hostel, dok sam ja vodio turiste po Užicu i kojekuda. U prvoj godini rada nije mi bila bitna zarada već da što više radim na promociji tura. Radio sam sa turistima iako je često samo jedna osoba bila u „grupi“.

foto: Priče sa dušom

Ono što ga gura napred i motiviše da ne odustaje je knjiga utisaka, odnosno komentari zadovoljnih gostiju sa svih meridijana. Otkriva mi da je nekoliko puta poželeo da stavi ključ u bravu, zbog velikih troškova, ali da nije poklekao.

Nije ovo Beograd, Novi Sad ili Niš pa da imamo mnogo turista. Stepen razvoja turizma u Užicu je na minimalnoj lestvici, a ovaj grad bi, zbog svega šta ima u ponudi trebalo da bude razvijeniji od Niša, na primer. Ipak, punog srca smo krenuli da razvijamo ovu priču kako bismo naš mali grad pozicionirali na mapi turističkih destinacija. Bez lažne skromnosti, dovoljno je da vam kažem da pre nas nije bilo pristojnog smeštaja, a sada ih ima dvadesetak – iskren je Marko.

foto: Priče sa dušom

Popričali smo i o planovima. Moj sagovornik bi voleo da na krovu zgrade napravi solarnu elektranukapaciteta dvadesetak kilovat časova dnevno kako bi pokrili svoju potrošnju.

Imamo i volontere iz inostranstva koji rade četiri sata dnevno, pet dana u nedelji, a zauzvrat dobiju prenoćište i doručak, i ja ih vodim na ture kad ima slobodnih mesta. Danas su nam otišli Kristi iz Australije i Kosta iz Bora, prvi domaći volonter, a još uvek je tu Urugvajac Diego koji u Užicu živi već dva i po meseca – rekao mi je ovaj energični borac za turizam."

(Espreso.co.rs / www.pricesadusom.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.