UŽIČANIN OSVOJIO SVET: Čudili su se Markovoj ideji, sve dok nije otvorio prvi EKO HOSTEL (FOTO)
Foto: Priče sa dušom

pionir eko turizma

UŽIČANIN OSVOJIO SVET: Čudili su se Markovoj ideji, sve dok nije otvorio prvi EKO HOSTEL (FOTO)

Stvaralac koji je sve ovo osmislio je Marko Ristovski (32) iz Užica, hotelijer i licencirani turistički vodič, a pre svega revolucionar u našem zelenom turizmu i pokretač razvoja turizma u zapadnoj Srbiji
Objavljeno: 08:03h

Naša ideja je da budemo energetski nezavisni. Vodu grejemo pomoću solarnih panela u bojleru od 300 litara, a kad nema sunca koristimo pelet. Nije lako biti „zelen“ u Srbiji i kupovati uređaje tog tipa jer nema isplativosti u smislu uloženo – dobijeno. Ipak, mi ne odustajemo. Sve što ovde vidite napravljeno je od recikliranih materijala, a šlemove, knjige, titovke, pionirske kape i marame i druge stvari korišćene u doba Josipa Broza Tita dobijamo od dobrih ljudi na poklon. Jedan čovek iz sela Šljivovica doneo nam je šlem sa dve rupe od metkova iz rata, a pronašao ga je dok je orao njivu – priča Marko i otkriva i drugu, jugonostalgičnu priču hostela Republik.

foto: Priče sa dušom

– Simbolično, želeli smo da povežemo našu ekološku nezavisnost sa nezavisnošću Užičke republike 1941. godine. Bez obzira na političku pozadinu te priče, ipak su Užičani doprineli da Užička republika, koju su stvorili, bude prva slobodna teritorija u Evropi, i to 67 dana. Zato nam je bitno da ta ideja ne zamre. Čim turisti prođu kroz naša vrata, dobiju inspiraciju za brojna pitanja i onda slede ekskurzije i, naravno, produženi boravak u Užicu.

foto: Priče sa dušom

Kad je sezona u toku Marko je skoro svakog dana na terenu i vodi turiste u obilazak Kadinjače, Uvca, Zlakuse, Mokre gore, Sirogojna, Nacionalnog parka Tara… Kaže da se sva ova divna mesta nalaze u krugu od 100 do 150 kilometara i da turisti rado ostaju i po nedelju dana u zapadnoj Srbiji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.