ISPOVEST LEGENDE NOVINARSTVA: Marko Janković o pozivima Beogradskog fantoma i emisiji koja je izazvala skandal u zemlji! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

espreo intervju

ISPOVEST LEGENDE NOVINARSTVA: Marko Janković o pozivima Beogradskog fantoma i emisiji koja je izazvala skandal u zemlji! (VIDEO)

Cenjeni radio i televizijski novinar, Marko Janković, bio je gost naše redakcije. Izgleda baš onako kako ga svi pamte. Ista frizura, brkovi i taj rokerski, opušten fazon, a u zanimljivom razgovoru nam je otkrio svašta

Objavljeno: 16:45h
Milica Božinović

Jedan je od najboljih disk-džokeja.Vodio je različite emisije i sarađivao sa našarenolikijim ljudima sa kojima je doživljavao neverovatne situacije. A neke bogami priredio i on.

Naime, jedna od stvari koja je obeležila njegovu karijeru bila je i tajno uvođenje, zabranjenog Milovana Đilasa, najpoznatijeg disidenta, u Studio B, čime je izazvao opšti skandal u zemlji.

- Da, predstavio sam njega i njegovu ženu kao dvoje staraca na portirnici, pošto portiri na ulazu traže ličnu kartu. Rekao sam im da želim da ih odvedem da vide vidikovac na 22. spratu i oni mi naravno poverovali. Portiri moji drugari. Inače, da sam prijavio ko je nastala bi uzbuna. Uvedem unutra Milovana i kažem "Naš gost je Milovan Đilas". U tom trenutku ulazi usplahirena novinarka i kaže mi da imam telefon. Nisam mogao da verujem. Direktor. Pita me kako sam mogao da ga dovedem u emisiju, a ja mu kažem "Dobra, onda ću da mu kažem da ide kuće. Na šta on skoči "Ne, nikako!"

I ja odradim emisiju, na kvarno.

foto: Filip Plavčić

Kako kaže, ono što je hteo da izvuče od Milovana Đilasa je i uspeo.

- Đilas je bio projektovana opozicija Josipa Broza. I to sam i dokazao. Kada sam ga pitao da li biste, da se opet rodite, opet sve prošli i podržavali druga Tita, a on je bez razmišljanja rekao "Da". Odmah sam znao da je to fol i da je projektovana opozicija, koja se i danas pravi.

Bio sam protiv jednopartijskih režima i osnivao višepartizam, jer sam bio naivan i glup.

Marko je i jedini novinar kojeg je Beogradski fantom zvao svakoga dana na radio da saopšti gde će se juriti sa policijom, što je Marko uživo prenosio. Otkrio nam je kako je ta "jurnjava izgledala", kao i koliko je zapravo BG fantom predstavljao "opasnost" policiji.

- Zvao me je jer je slušao Studio B i nije imao alternativu. Slušao je moje emisije, govorio gde će da se provoza. Zapravo ono što je prikazano u filmu je istina. To je jedan dokumentarno umetnički film mladih ljudi, a i mene mnogi klinci samo po tome znaju. BG fantom je hteo da se zeza, da se pokaže pred policijom. Mada, moram da priznam, tada je policija, ona koja me je znala sa radija i povremeno zvala u kafanu na "ispitivanje", simpatisala tog dečka. Dosta su ga dugo tolerisali, jer im je bio mlad i simpatičan. Na kraju su ga sklepali, ali zato što im je neko naredio to. Inače, policija je bila dosta dobra u to doba, juila je lopove, a ne nas.

Marko Janković o 5. oktobru: Sve je bilo glupo i programirano, posle Slobe došli su gori (VIDEO)

Danas međutim na pomen Studija B, kaže:

- Ni ne pogledam ga. Čak ni zbog temperature, zbog čega su samo gledali Studio B, ja sad ni zbog toga, jer imam svoju temperaturu na telefonu.

O stanju medija u Srbiji, susretu sa Vojislavom Koštunicom nakon što je postao predsedink i druge Markove dogodovštine, pogledajte u videu. Verujte nam, imaćete šta da čujete, ali i naučite!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.