Srpkinja koja je silovana mora da rodi! SPC smatra da ni žrtva INCESTA nema pravo na abortus!
Foto: AP, Stock

Ma koje 90-te, vraćamo se pravo u 13. vek!

Srpkinja koja je silovana mora da rodi! SPC smatra da ni žrtva INCESTA nema pravo na abortus!

- Sve što je začeto, treba da se rodi, čak i kad je nastalo iz lošeg, može postati dobro. Sa ovom parolom se slažu naši sagovornici. Koji je vaš stav?
Objavljeno: 19:19h

Ona takođe ističe da prema učenju crkve, nerođena deca majke koja je izvršila abortus čekaju na njeno pokajanje. Ukoliko se ona pokaje, nerođena deca postaju njeni molitvenici.

foto: Reuter

Zdravko Peno, profesor dogmatike na Bogosloviji u Foči podržava učenje crkve jer smatra da sva deca imaju dar ljubavi, i da nijedno dete nije krivo i nije zaslužiilo da bude žrtva svojih roditelja.

- Svaki abortus je nastao iz zadovoljstva i čim se govori o neželjenoj trudnoći reč je o zadovoljstvu, osim u slučaju spontanog pobačaja jer tada čedomorstvo nije voljno.

Profesor tvrdi kako je većina abortusa voljno i da su slučajevi silovanja i incesta vrlo retki, oko 3%. On je stava kako je abortus čedomorstvo i kako ne treba da bude izvršen čak i kada se pregledima utvrdi da će biti rođeno sa nekom anomalijom.

- To dete i ako se rodi sa Daunovim sindromom može pružati više ljubavi nego superinteligentno dete i ni u tom slučaju abortus nije opravdan.

Sveštenomonah, Đurica Ilarijon koji služi u crkvi Sv.Trifun na Košutnjaku jasnog je stava.

- Svaki pobačaj je moralno zlo i to je nepromenjivo. Namerni pobačaj se protivi veri, a o tome i Didahi piše:

- Ne ubij dete pobačajem, niti ga pogubljuj posle rođenja. Bog, Gospodar života poverio je ljudima uzvišen cilj, održavanje života i oni to moraju raditi na način dostojan čoveka.

foto: SPC

On smatra kako abortus nije dozvoljen ni u jednom slučaju, čak ni kada je silovanje u pitanju jer svi imaju pravo na život.

Crne brojke

U Srbiji se godišnje obavi oko 60.000 abortusa, a prema nezvaničnim podacima taj broj se kreće čak između 150.000 do 200.000 abortusa.

Svake godine u našoj zemlji se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i završi se abortusom. Gotovo 15 odsto žena u Srbiji imalo je barem jedan abortus, a skoro trećina koje se podvrgnu abortusu kasnije nema dece.

(J.J.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.