Srpkinja koja je silovana mora da rodi! SPC smatra da ni žrtva INCESTA nema pravo na abortus!
Foto: AP, Stock

Ma koje 90-te, vraćamo se pravo u 13. vek!

Srpkinja koja je silovana mora da rodi! SPC smatra da ni žrtva INCESTA nema pravo na abortus!

- Sve što je začeto, treba da se rodi, čak i kad je nastalo iz lošeg, može postati dobro. Sa ovom parolom se slažu naši sagovornici. Koji je vaš stav?
Objavljeno: 19:19h

Neki ga podržavaju, drugi smatraju da je abortus ubistvo! Ali ne postoje ravnodušni na ovu temu.

Ljudi sebi daju za pravo da se javno prepucavaju po forumima i da osuđuju, iako nisu bili u toj situaciji. Koji je vaš stav po ovom pitanju?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Poljakinje, desetine hiljada njih, izašle su na ulice u nameri da se zaustavi rigorozni zakon koji predviđa zatvor za žene koje se odluče na abortus, bez obzira koji su njihovi razlozi.

Ima li opravdanih razloga za ovakav čin?

Odlučili smo da pozovemo sveštena lica i profesore kako bi ispitali kakav je njihov stav kada je u pitanju abortus, pogotovo ako je dete začeto silovanjem, ili ako je plod nastao incestuoznim putem.

foto: Fonetap

Crkva ima i više nego jasan stav bez obzira da li je žena bila žrtva silovanja ili je zatrudnela incestuoznim putem.

Hrvatica razbesnela ceo svet izjavom: Silovanim devojčicama treba zabraniti abortus!

foto: Fonet

Hrišćanska inicijativa je nedvosmisleno protiv abortusa, u bilo kom slučaju:

- Moralne indikacije se odnose na slučajeve silovanja ili rodoskrvnuća koje je najčešče uzrokovano silovanjem. Silovanje je akt karakterističan samo za ljudsku vrstu, neprirodan i pogrešan. No, ne treba abortusom, tj. ubijanjem jednog bića "rešavati" probleme prethodnog zločina - smatraju.

- Dete ne bi trebalo da odgovara za zločin svog oca. To je protivno osnovnim principima pravde, jer svako treba da odgovara za svoje prestupe i greške. Žene ne žele da prihvate takvu decu jer ih podsećaju na nemili događaj, sto je razumljivo, ali zbog toga ne treba pribegavati abortusu.

I oni nisu jedini koji ovako razmišljaju.

Janja Todorović, publicista Crkve Sv. Save i Sv. Marka smatra kako je učenje crkve veoma jasno i kako abortus nije dozvoljen ni u jednom slučaju.

foto: Dragana Udovičić

- Po učenju naše crkve, abortus nije opravdan. Sve što je začeto, treba da se rodi i čak da je nastalo iz loše namere, može biti dobro. To dete može postati dobar čovek koji će činiti dobra dela, na primer.

Janjin lični stav je ipak malo drugačiji. Ona smatra kako danas postoje različiti slučajevi, trgovina ljudima, silovanja i kako u takvim škakljivim situacijama žena treba uz pomoć duhovnika i lekara da odluči ispravno. Odluka je svakako na njoj.

- Zdrava i jaka ličnost će odlučiti da zadrži dete, ali će možda nekoj labilnijoj osobi biti potrebna pomoć kako bi donela ispravnu odluku, kaže Janja.

Ona takođe objašnjava da postoje verski načini da se ženi koja je abortirala oprosti, a to je epitemija.

- Žena može da se pokaje i dobije epitemiju. Najčešće je to doživotna molitva ili milostinja koju će davati deci kojoj je to potrebno.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.