Srbi buržuji šalju decu u privatne gimnazije u kojima je školarina 10.000 evra! Među njima ima i političara!
Foto: Nebojša Mandić

srednjoškolski buržuji

Srbi buržuji šalju decu u privatne gimnazije u kojima je školarina 10.000 evra! Među njima ima i političara!

Dok neko grca da plati polovne udžbenike za svoje učenike, drugi roditelji plaćaju hiljade evra po školskoj godini da bi im deca završavala privatne škole
Objavljeno: 18:42h

- Nisam imala dovoljno bodova da upišem državnu gimnaziju, da budem iskrena. Stoga, privatna gimnazija bila je optimalno rešenje - otkriva nam Beograđanka koja je završila jednu privatnu prestoničku srednju školu.

Kaže da je u njenoj školi bilo razne dece šatro "poznatih ljudi", od kojih se većina "duvala" novcem svojih roditelja i time mislila kako je ovlasćena da sprovodi Božiju volju na zemlji, i to baš u privatnoj gimnaziji.

- Ali bilo je i mnogo kul likova, i to među decom poznatih. Kao kul lika pamtim kćerku Vesne Zmijanac, Nikoliju - kaže naša sagovornica.

Što se tiče načina rada, učenja i isptivanja u privatnoj školi - to je za svaku pohvalu, tvrdi ona.

- Privatne škole ne uspostavljaju odnos strahopoštavanja i autoritativne hijerarhije između učenika i profesora. Frustrirani pristupi mladim ljudima su zabranjeni. Profesori su tu zbog nas i zarad nas - kaže naša sagovornica, i dodaje da zna mnogo vršnjaka iz državnih gimnazija, i misli da njima nije pruženo sve što i njoj.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

- Čini mi se da je državna skola ostala na tom tradicionalnom pristupu obrazovanju gde nastavnom kadru fali samo štap ili prut kako bi ustoličili svoju surovu dominaciju, a gde se deci prosipaju parole poput: "Svi znaju za dvojku, a samo bog za peticu".

S druge strane, kaže, u privatnim školama je problem što ima mnogo tog pukog materijalizma i nebuloznog snobizma.

- U privatnim skolama gde se druže bogati s bogatima, u posrnuloj Srbiji, teško ćete steći prave prijatelje.

Ona nam otkriva da je paket koji podrazumeva i prevoz, hranu i individualni časovi s profesorima, koji ostaju sa vama posle škole i vežbaju za pismene i kontrolne sa vama, barem u njenoj školi košta godišnje oko 5000 evra.

I da, nema bežanja sa časova!

- Iz škole nije moglo da se beži. Ukoliko bih poželela da odem, zvali bi mi roditelja i samo uz saglasnost sam mogla napustiti skolu - kaže naša sagovornica.

Javne ličnosti prednjače u odabiru ovih školi

Mnoge javne ličnosti ne kriju da im deca idu u privatne škole. Među njima su Jelena Karleuša, Goca Tržan, Čedomir Jovanović...

foto: Nebojša Mandić

Jelena Karleuša je priznala u tv intervjuu da je u školi doživljavala traume jer je bila "čudna, visoka devojka", pa školovanje svoje dece nije prepustila slučaju.

foto: Zorana Jevtić

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.