Srbi buržuji šalju decu u privatne gimnazije u kojima je školarina 10.000 evra! Među njima ima i političara!
Foto: Nebojša Mandić

srednjoškolski buržuji

Srbi buržuji šalju decu u privatne gimnazije u kojima je školarina 10.000 evra! Među njima ima i političara!

Dok neko grca da plati polovne udžbenike za svoje učenike, drugi roditelji plaćaju hiljade evra po školskoj godini da bi im deca završavala privatne škole
Objavljeno: 18:42h

O privatnim školama u Srbiji zna se samo kada neka javna ličnost objavi u koju školu idu njihova deca, i koliko košta. Za mnoge roditelje je i nedostižno, i neshvatljivo da plate hiljade evra za školsku godinu, pa se dovijaju i za kupovinu polovnih udžbenika.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

S druge strane oni srećniji imaju izbor: koliko skupu i prestižnu privatnu školu da izaberu...

Kada je izabran novi ministar prosvete, na mala vrata je opet u javnost ušla tema privatnih škola i njihovog kvaliteta, s obzirom da je on osnovao jednu od prestižnijih, "Ruđer Bošković".

foto: Nebojša Mandić

Šta se to dešava u privatnim gimnazijama, i da li će principi iz ovih škola preći u državne, s obzirom da sada prosvetom rukovodi Šarčević, pitaju se mnogi.

U njegovoj gimnaziji školarine se kreću od 8.850 do 12.500 evra po godini, u zavisnosti od razreda.

Škola obezbeđuje sve potrebne udžbenike, priručnike i stručnu literaturu, čak i školski pribor, a sve to đaci mogu da odlože u kasete, tj. ormariće u školi.

No, to još nije dovoljno za 10 somića po godini, zar ne?

foto: Nebojša Mandić

Tokom cele godine organizuju se posete kulturnim i naučnim institucijama ,kao i gostovanja istaknutih umetnika i naučnih radnika. Profesori Beogradskog univerziteta, saradnici Instituta za fiziku, Instituta u Vinči, Istorijskog instituta SANU, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i stručnjaci iz brojnih drugih ustanova uključeni su u aktivnosti koje pokreće Gimnazija „Ruđer Bošković", kažu iz ove škole na svom sajtu.

Osim potpune zdravstvene nege, ali i zdravstvenog obrazovanja, đaci dobijaju i školsku uniformu, koju ne moraju da nose doduše, osim u specijalnim prilikama kao što su posete gostiju i Dan škole.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ide se toliko daleko da se obezbeđuje i sportska oprema za fizčko.

Učenici inače u školskom restoranu biraju jedno od tri jela, a za vreme posta, ili ako zatražite zbog verskih razloga, možete dobiti i poseban jelovnik.

Inače, nisu sve privatne škole u Srbiji po difoltu parpeno skupe. Novosadska "Elitna privatna ekonomska škola" nudi školarinu od 1.200 evra, i to sa plaćanjem na 10 rata. Ipak, i 120 evra mesečno je za brojne budžete veliko opterećenje, a i u zavisnosti od školarine zavisi šta ćete sve dobiti.

A zašto se ljudi odlučuju za upisivanje privatne škole?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.