Nebo se trese već 7 dana! Kakva je to zver sletela na aerodrom u Nišu? (VIDEO)
Foto: Wikipedia / CrniBombarder!!!

i nato se pita šta je ovo

Nebo se trese već 7 dana! Kakva je to zver sletela na aerodrom u Nišu? (VIDEO)

Šta prevoze gigantski ruski transportni avioni tipa Iljušin "Il 76", niko ne zna. Zna se samo da sleću i uzleću
Objavljeno:

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović kaže da su kargo letovi dobar prihod za svaki aerodrom, ali da ih ne ineteresuje sadržina tovara.

- Kargo letovi se naplaćuju po ekonomskim cenama, za razliku od letova niskotarifnih kompanija, tako da je naša želja, kao i svakog aerodroma na svetu, da ih bude što više. U proseku ih bude između 20 i 30 godišnje. To su letovi koji se organizuju po potrebi. Pre ovih letova, nije ih bilo dva meseca, objašnjava Đurđanović.

Inače, zvuk ruskih mega transportera dobro je poznat Nišlijama jer je prethodnih godina u niški vazdušnu luku već sletala ova grdosija od aviona, vlasništvo Ruskog ministarstva za vanredne situacije, kako bi učestvovalao u gašenju požara. Ali, ovoliko letova za tako malo dana se ne pamti.

- Šetao sam kejom kada je počelo nebo da grmi. Činilo se kao da bruje svi oblaci na nebu. A onda sam ugledao svetla "iljušina" koji je leteo dosta nisko. Preleteo je Tvrđavu u pravcu aeroroma "Konstantin Veliki". Imao sam utisak da se nebo ruši. Ko je jednom čuo taj zvuk, ne može ga zaboraviti - kaže Goran Janković iz Niša.

U Beogradu je do zabrana poletanja u pravcu grada došla nakon pritužbi građana pojedinih beogradskih naselja zbog povećane buke motora i na predlog vazduhoplovnih inspektora. Odluku je u julu ove godine doneo direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. U Nišu takve zabrane nema pa avioni moćnih motora, kada to tehnički uslovi zahtevaju, sleću na niški aerodrom i iz pravca grada, što se može videti poslednjih dana.

foto: Nebojša Mandić

Đurđanović objašnjava da pravac sa kojeg dolaze „iljušini“ na aerodrom zavisi od vetra.

- Ako je vetar severo-istočni onda dolaze preko grada, ako nije, onda iz pravca Jastrepca i sa te strane se ne čuju. I kada dolaze preko grada nije to neka preterano velika buka. Mislim da zabrana poletanja u pravcu grada koju ovi avioni imaju u Beogradu, nije doprinela povećanju letova u Nišu. Nema to nikakve veze. Kome odgovara da sleti u Beograd, leteće do tamo u skladu sa vremenskim uslovima, kome odgovara Niš, sleteće kod nas, objašnjava Đurđanović.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.