Manjo Vukotić nakon 10 godina otkriva ko i zašto nije dozvolio Divcu da kupi Novosti!
Foto: Media centar Beograd / Petar Lazović

Progovorio

Manjo Vukotić nakon 10 godina otkriva ko i zašto nije dozvolio Divcu da kupi Novosti!

Vukotić je istakao da nije znao da će se kao kupci pojaviti biznismeni Miroslav Mišković i Milan Beko, i ispričao pozadinu afere koja se u to vreme podigla oko pokušaja proslavljenog košarkaša Vlada Divca da kupi jedan od najstarijih beogradskih listova
Objavljeno: 16:41h

Na pitanje da li je to bio njegov ili Koštuničin stav (premijer Srbije u to vreme), Vukotić je odgovorio: "Ne, to je bio moj stav. Ali, i stav Koštunice i njegove vlade."

Vukotić je istakao da nije znao da će se kao kupci pojaviti biznismeni Miroslav Mišković i Milan Beko, i ispričao pozadinu afere koja se u to vreme podigla oko pokušaja proslavljenog košarkaša Vlada Divca da kupi jedan od najstarijih beogradskih listova.

foto: Petar Lazović

- Uostalom, nisam znao ni ko će da se javi, ni ko će da ponudi najbolje uslove. Preko svog zastupnika, na primer, javio se i Vlade Divac. Taj zastupnik mi je rekao da jedan bogati Srbin hoće da kupi Novosti. Nisam znao ko je taj veliki Srbin dok mi jednog dana nije gurnuo telefon u ruke. Sa druge strane čuo sam: 'Dobar dan, ja sam Vlade Divac. Hoću da uzmem Novosti, ali samo s tobom na čelu. Dolazim za tri dana u Beograd. Nalazimo se na večeri'. Popodne tog dana kada je trebalo da se nađemo, zovu me u Vladu Srbije da me pitaju kako ide privatizacija Novosti. Između ostalog kažem da se javio i Vlade Divac i da sam s njim razgovarao. Oni se nasmeju. Sede tu premijer, tri ministra i dva savetnika. Treba da se vidim s njim i jedva čekam da čujem Divčeve planove, kažem.

A oni: "Vlade Divac neće moći da konkuriše za Novosti. On igra zeca za inostranog kupca. Igra za VAC." Član vlade - ministar za privatizaciju (Predrag Bubalo, prim. aut.) dobio je zaduženje da prenese Divcu da nije poželjan kupac i da mu neće dozvoliti da na svoje ime kupi Novosti jer zastupa stranu kuću. Posle tri dana, Divac u "Mažestiku", sa delom akcionara, pred kamerama, održi konferenciju za novinare na kojoj kaže da mu ne daju da kupi Novosti, da sam ja izdajnik i sramota srpskog novinarstva. Nikad više nismo progovorili nijednu reč.

- Javili su se Mišković i Beko. Pošto je Divac nudio 2.000 evra po akciji, VAC 2.200, pitao sam ih šta da kažem akcionarima: koju cenu mogu da daju? Odgovorili su: 3.500 evra po akciji. Idemo na berzu i na nadmetanje. Sve javno i legitimno. Miša Beko je kupio 62 odsto akcija. To su do danas u Srbiji najskuplje plaćene akcije. I danas Beko ima 62 odsto akcija, ali samo 25 odsto upravljačkih prava. Zbog toga danas u Nadzornom odboru Kompanije Novosti država ima četiri predstavnika, a on jednog. Beko ima akcije - a nema vlast. A, voleo bih ponovo sa njim da radim jer, i kad ima vlast, apsolutno se ne meša u uređivačku politiku. I zato je moglo i da se dogodi, posle mene, da vlast izdiktira ko je glavni urednik, ko je njegov zamenik, a ko pomoćnik. Tako je Nadzorni odbor izabrao zamenika i pomoćnika, iako njih bira glavni urednik - naveo je Vukotić.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.