Alarmantno! Zbog ovoga će se odlagati operacije u Srbiji
Foto: FoNet

hitno potrebna pomoć

Alarmantno! Zbog ovoga će se odlagati operacije u Srbiji

Dragocene tečnosti ima jedva za dan i po. Priliv pacijenata u Beograd sve veći. Nema od koga ni da se pozajmi, jer je smanjen broj davalaca i u regionalnim službama transfuzije
Objavljeno:

- Od tada su, međutim, počele da opadaju rezerve. Smanjene su zalihe svih grupa, pogotovo A pozitivne i nulte pozitivne. Smanjen je i broj akcija na terenu, na samo 11, a potrebe beogradskih bolnica su jednako velike kao i uvek: 200 do 300 jedinica dnevno.

Tokom vikenda, prema rečima načelnice Rodić, bolnicama je izdato 507 jedinica krvi. U situaciji kada se smanjuju rezerve krvi, dobrovoljni davaoci dobro reaguju na pozive transfuziologa, ali u Institutu ističu da bi bilo dobro da ovakve akcije podrže i oni koji dosad nisu davali krv. Jer, za one koji to redovno čine, postoje intervali koji moraju da prođu između dva davanja krvi, pa i nisu uvek u prilici da se odazovu pozivu transfuziologa.

foto: Beta

- Ako uspemo da dođemo do 200 davalaca dnevno u narednih nekoliko dana dostići ćemo dvoipodnevne rezerve - kaže Ivana Rodić.

- Dobro je kad imamo rezerve za tri, a optimalno je da imamo za četiri dana, mada to sad, u ovo doba godine, ne može da se očekuje ni u zemljama sa više dobrovoljnih davalaca nego što ih ima Srbija. Stalno smo u kontaktu sa drugim centrima u Srbiji, proveravamo njihove rezerve i da li bi eventualno mogli da nam ustupe određen broj jedinica krvi, ali to trenutno ne može niko.

Za mnoge pacijente krv se pred operaciju prikuplja namenski. Daju rođaci, prijatelji... Kad nema nestašice prikuplja se od svih, bez obzira na krvnu grupu, ali od prošle nedelje u beogradskim centrima za pacijente koji čekaju operaciju traži se da se obezbede davaoci iste krvne grupe, bar kad je reč o najdeficitarnijim A pozitivnoj i nultoj pozitivnoj.

foto: Fonet

- Prošle sedmice smo već imali nagoveštaj smanjivanja rezervi krvi, pogotovo određenih grupa - objašnjava načelnica Rodić.

- Za sve pacijente koji urgentno moraju na operaciju krv se obezbeđuje, a za one koji nisu hitni namensko davalaštvo je jedan od načina da se ljudi kroz lični primer podstaknu da daju krv. Kada je snabdevanje stabilno, rođaci pacijenta za operaciju ako hoće mogu da daju krv, a mi za pacijenta izdajemo jedinice krvne grupe koja je njegova. Kada rezervi nema dovoljno, krv dajemo za vitalno ugrožene, a za hladne operacije od porodice se u bolnicama traži da obezbede davaoce određene krvne grupe.

Institut za transfuziju prikuplja četvrtinu ukupnih jedinica krvi. Načelnica Rodić kaže da je tako ovog meseca prikupljeno više nego u avgustu prošle godine, ali da je priliv pacijenata iz unutrašnjosti u beogradske zdravstvene ustanove veliki i sve veći.

- Prošle godine smo prikupili ukupno 243.473 jedinice, što je za 5.718 jedinica više nego godinu ranije, a od početka ove godine, rezultati su još bolji nego lane, pa smo se, ipak, opet našli u situaciji da se rezerve smanjuju - kaže Rodićeva.

(Espreso.co.rs/ Večernje Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.