Alarmantno! Zbog ovoga će se odlagati operacije u Srbiji
Foto: FoNet

hitno potrebna pomoć

Alarmantno! Zbog ovoga će se odlagati operacije u Srbiji

Dragocene tečnosti ima jedva za dan i po. Priliv pacijenata u Beograd sve veći. Nema od koga ni da se pozajmi, jer je smanjen broj davalaca i u regionalnim službama transfuzije
Objavljeno:

Rezerve krvi pale su na minimum. Institut za transfuziju krvi Srbije u ovom trenutku ima dovoljno jedinica tek da pokrije potrebe bolnica za jedan i po dan. Nema od koga ni da pozajmi, jer je smanjen broj davalaca i u regionalnim službama transfuzije, pa ni one nemaju viškova koje bi, eventualno, mogle da ustupe Beogradu, gde su potrebe za dragocenom tečnošću i najveće.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U ponedeljak su u prestonici krv dala samo 94 davaoca, što je za transfuziju bio najlošiji dan, a bolnicama je izdata 191 jedinica.

Panika u srpskim bolnicama, rezerve nestaju za sve krvne grupe!

U utorak je situacija bila nešto bolja. Do podne se prijavilo 95 davalaca, ali nisu svi, zbog rizika po njihovo ili zdravlje potencijalnog primaoca mogli da daju krv.

U Institutu za transfuziju krvi Srbije tvrde da još uspevaju da podmire sve potrebe bolnica, ali da će zdravstvene ustanove, ukoliko se situacija za dan-dva ne promeni nabolje, doći u situaciju da moraju da odlažu tzv. hladne operacije, odnosno sve one koje nisu hitne.

foto: Beta

- Ova godina je kada je reč o prikupljanju krvi bila uspešnija nego prethodne, jer smo jul, kada je obično, zbog godišnjih odmora, i manjeg broja terenskih akcija prikupljanja krvi, pregurali bez problema, i sve do prošle nedelje je snabdevanje bilo stabilno - rekla je Ivana Rodić, načelnik odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Institutu za transfuziju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.