Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!
Foto: Twitter

Bivši islamista među nama

Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!

Čim je saznao da će mu Beograd biti novi dom, počeo je da uči srpski. Veoma ceni vaše gostoprimstvo, a kada smo se rastajali s njim, poručio je na čistom srpskom - „zdravo“ i „hvala“
Objavljeno: 16:24h
foto: Profimedia

Mansura u zatvoru nisu držali zbog onoga za šta ga optužuju da je učinio pre nego što je uhapšen, već više zbog njegovog ponašanja dok je bio zatvoren u Gvantanamu. Optužbe koje su dovele do njegovog hapšenja su izuzetno - moglo bi se čak reći i smešno - slabe.

Između 2002. i 2008. Mansur nije bio uzoran zatvorenik. Kada smo ga upoznali 2008-2009, bio je veoma gnevan čovek koji je neprestano tvrdio da je nedužan i šest godina je čekao da vidi advokata. Nije govorio engleski i nije razumeo zbog čega je u zatvoru, kakav pravni proces mu predstoji i kolika je verovatnoća da bude oslobođen.

U to vreme smo smatrali da je s njim teško uspostaviti kontakt, delimično i stoga što je na Gvantanamo gledao kao na pravni problem, dok je kasnije uvideo da on nema nikakve veze s pravom ili sudovima. I sami smo u međuvremenu shvatili da je nemoguće pravno „pobediti“ na sudu, koliko god klijent bio nedužan.

Kompletan tekst i odgovore na ova pitanja pročitatajte u štampanom izdanju novog Newsweek-a.

(Espreso.co.rs / Newsweek)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.