Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!
Foto: Twitter

Bivši islamista među nama

Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!

Čim je saznao da će mu Beograd biti novi dom, počeo je da uči srpski. Veoma ceni vaše gostoprimstvo, a kada smo se rastajali s njim, poručio je na čistom srpskom - „zdravo“ i „hvala“
Objavljeno: 16:24h
foto: Reprint

SLABE OPTUŽBE

Mansurova priča nije zanimljiva samo zbog njegovog odlaska za Srbiju. Mada se Bušova administracija veoma trudila - i to s priličnim uspehom - da američku javnost navede da se ne raspituje o zatvorenicima iz Gvantanama i da umesto toga prihvati da su ti ljudi „najgori od najgorih“, tokom godina su na svetlost dana ipak izašle mnoge priče - poput Mansurove. Ko je Mansur danas, ko je bio i kakav je njegov stav prema Americi i novom domaćinu Srbiji?

U najkraćem, Mansur je danas čovek koji je stekao zrelost i obrazovanje; prilično je pozapadnjačen i bolje od nas poznaje većinu zapadne popularne kulture. Dobro vlada engleskim jezikom, govori brzo i opširno, o svemu - od sopstvenih iskustava do svojih omiljenih pevača i televizijskih emisija, svojih nada za budućnost i svoje filozofije života. Sa čuvarima u zatvoru dobro se slagao - kad smo ga pre nekoliko nedelja posetili, jedan od njih mu je dao spisak knjiga koje mu preporučuje.

Prilikom prvog susreta koleginica i ja smo, iz učtivosti, ušle s maramama na glavi. Mansur je ustao, pružio nam ruku, rukovao se s nama i rekao da marame možemo da skinemo jer su nisu neophodne.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.