Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!
Foto: Twitter

Bivši islamista među nama

Pešadinac talibana došao je iz Gvantanama u Srbiju: Evo šta planira da uradi u Beogradu!

Čim je saznao da će mu Beograd biti novi dom, počeo je da uči srpski. Veoma ceni vaše gostoprimstvo, a kada smo se rastajali s njim, poručio je na čistom srpskom - „zdravo“ i „hvala“
Objavljeno: 16:24h

Mansur el Zahari je devetnaesti zatvorenik čiji je slučaj preispitao Odbor za periodičnu reviziju, koja ima zadatak da preispita slučajeve svih zatvorenika Gvantanama kojima ne predstoji suđenje. Sreli smo se s njim dan pre nego što je napustio zatvor i krenuo za Srbiju. Bio je uzbuđen i nervozan zbog ovog velikog koraka u svom životu, objavljuje Newsweek u novom broju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je u Srbiji gost - slobodan i nije u zatvoru - i nada se da će postati produktivan član srpske zajednice. Čim je saznao da će mu Beograd biti novi dom, počeo je da uči srpski. Veoma ceni vaše gostoprimstvo, a kada smo se rastajali s njim, poručio nam je na čistom srpskom - „zdravo“ i „hvala“.

Kad je uhvaćen u Avganistanu, gde je boravio kratko, uglavnom kao pešadinac niskog ranga u službi talibana, imao je samo 22 godine. Sada mu je 36, a čak i (američka) vlada prihvata da je kao islamista beznačajan. Zbog toga nema apsolutno nikakvog razloga za bilo kakvu zabrinutost u Srbiji zbog njegovog dolaska. Njegov slučaj je detaljno razmatran i zaključeno je da on ne predstavlja nikakvu opasnost.

Bio je veoma srećan kad je sleteo u Srbiju. Posle samo nekoliko sati, poslao nam je svoju prvu poruku preko mobilnog. U prvim porukama pisao nam je kako mu izgleda, stan kao i okolina u kojoj je smešten. Sve je to za njega novo, posebno pošto je on samo 72 sata pre dolaska u Beograd bio vezan lancima. Zamislite da vas neko prebaci u 2030. godinu - Mansur do dolaska u Srbiju nije znao šta je Fejsbuk, kako se šalju poruke preko mobilnog, šta su smajliji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.