BITNO JE DA NAUKA SARAĐUJE! Potpisan Memorandum Beograda i Prištine
Potpisan Memorandum, Foto: Promo

prioriteti

BITNO JE DA NAUKA SARAĐUJE! Potpisan Memorandum Beograda i Prištine

Mladen Šarčević istakao je da je potpisivanje Memoranduma između dva fakulteta važan korak u pravcu nastavaka saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke

Objavljeno:

Кonstatujući važnost obrazovanja u nacionalnom razvoju i vrednost međunarodne saradnje i dijaloga o politici u obrazovanju Memorandum su potpisali v. d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković i dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane prof. dr Artur Sula.

foto: Promo

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, istakao je da je potpisivanje Memoranduma između dva fakulteta važan korak u pravcu nastavaka saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, te da su obrazovanje i nauka komponente koje povezuju ljude.

- Podržali smo i pomogli da ova dva fakulteta sarađuju. Sledeći korak je saradnja Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Tirani. Početkom meseca potpisaćemo i Memorandum sa resornim Ministarstvom iz Albanije, jer želimo da podstaknemo i saradnju u oblasti nauke, naveo je ministar Šarčević. On je goste iz Albanije upoznao sa sistemom obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji i naveo da je Ministarstvo obezbedilo udžbenike za učenike u Srbiji koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku.

Potpisivanje Memoranduma, prema rečima v.d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljane Marković, otvara i nove mogućnosti saradnje i na osnovnim, master i doktorskim studijama.

foto: Promo

- Zajedničke konferencije, komisije za doktorate i časopise, skupovi koji će zajednički organizovati, izbor lektora za srpski jezik u Tirani samo su neke od aktivnosti koje će se realizovati nakon potpisivanja ovog Memoranduma, rekla je Marković.

Dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane prof. dr Artur Sula naveo je da sada postoji višestruka mogućnost saradnje sa fakultetima u Beogradu, te da ne postoje ni prepreke za saradnju na nivou univerziteta.

- Prvi korak nakon potpisivanja ovog Memoranduma je da se obnovi nastava srpskog jezika na fakultetu u Tirani, izjavio je prof. dr Sula. On je rekao da se sada otvaraju velike mogućnosti za studente iz Tirane i Beograda i da će saradnja doprineti većem približavanju mladih naraštaja.

-Nadam se da će studenti koji budu dolazili u Beograd, ali i u Tiranu dati svoj doprinos toj saradnji, ne smo u naučnom smislu, već i u privatnom i društvenom kontekstu, zaključio je Sula.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.