U SRBIJI POSEČENO 3,37 MILIONA KUBNIH METARA DRVA ZA GODINU DANA! To je kolona šlepera odavde do Amsterdama!
Seča šuma u Beogradu, Foto: Profimedia

PORAŽAVAJUĆE

U SRBIJI POSEČENO 3,37 MILIONA KUBNIH METARA DRVA ZA GODINU DANA! To je kolona šlepera odavde do Amsterdama!

Svake godine u Srbiji prema informacijama Svetske zdravstene organizacije od posledica zagađenja vazduha umre više od 6.000 ljudi

Objavljeno:

Prema statističkim podacima o seči šume u 2019. godini u Srbiji je posečeno 3,37 miliona kubnih metara drva, što je 28 odsto više nego 2012. godine. To znači da je za samo godinu dana posečeno više od pet miliona stabala, za čiji transport je potrebno 135 hiljada šlepera. Kada bi šlepere pune posečenih stabala parkirali u kolonu, bila bi duga 1.800 kilometara, kao od Beograda do Amsterdama.

Ovaj ekocid je jedan od razloga zbog kojeg građani u Beogradu, Boru, Valjevu, Kosjeriću, Pančevu, Beočinu, Subotici, Nišu, Smederevu, i drugim gradovima udišu vazduh koji je štetan po njihovo zdravlje.

Svake godine u Srbiji prema informacijama Svetske zdravstene organizacije od posledica zagađenja vazduha umre više od 6.000 ljudi.

Procenat javnih zelenih površina u Beogradu je samo 2.83 procenta, dok je u Ljubljani 46 odsto.

Inače, prošle godine u Srbiji zapremina posečenog drveta dostigla je 3,3 miliona kubnih metara što je dva odsto više nego u 2017, objavio je Republički zavod za statistiku.

U Beogradskom regionu prošle godine je bilo je 19 procenata više seče drveta nego godinu dana ranije, u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije povećanje je tri odsto a u Vojvodini je za 3 odsto bilo je manje seče šume.

foto: Uprava za šume

U regionu Južna i Istočna Srbija obim radova na seči šume ostao je na nivou iz 2017. godine.

Posečena bruto zapremina drveta u državnim šumama i van šuma iznosi oko 2,3 miliona kubnih metara dok je u privatnim posečeno oko 921 hiljada kubnih metara.

Od ukupno posečenog drveta kao ogrevno upotrebljeno je 1,6 miliona kubnih metara.

Podsetimo, da su građani svesni toga koliko je zelenilo važno za zdravu životnu sredinu i mikroklimu u gradu, govore brojni protesti širom Srbije kada su seča drveća i betoniranje zelenih površina u pitanju.

Primera radi, stanari beogradskog naselja Braće Jerković su se našli u čudu kada su na javnoj zelenoj površini kod stanice Sport Eko zatekli mašine koje seku stabla.

Od radnika su jedino uspeli da saznaju da će se na tom mestu zidati zgrada, a kako su naveli na Fejsbuk strani svoje grupe „Uništavanje zelenila- Jerković“, na budućem „gradilištu“ nije postavljena ni tabla koja bi zainteresovanu javnost obavestila o tome kakav objekat se zida i ko su glavni izvođači i investitori.

Takođe, građani su se pobunili i kada je u Aleksincu isečen stari drvored, a građanski bunt izazvala je betonizacija Dubočice u Leskovcu.

Smetala je i seča drveća u Dimitrovgradu jer su stabla zaklanjala pogled na novi most, a stanovnici Sinđelićevog trga u Nišu protestovali su kada je isečeno drvo zarad izgradnje javne garaže.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.