LEPOTICE U UNIFORMAMA BARBARA I MARIJA SU HEROJI BORBE PROTIV KORONE: Ovako su se one borile protiv NEPRIJATELJA!
Vosjka SRBIJE, Foto: MOD

ponos srbije

LEPOTICE U UNIFORMAMA BARBARA I MARIJA SU HEROJI BORBE PROTIV KORONE: Ovako su se one borile protiv NEPRIJATELJA!


Da je Vojska Srbije uvek tu za svoje građane, pokazali su i dokazali pripadnici Vojske Srbije koji su već 47. dan od uvođenja vanrednog stanja angažovani tamo gde su najpotrebniji

Objavljeno:

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na brojnim zadacima pružanja pomoći civilnim vlastima i građanima radi sprečavanja širenja virusne infekcije kovid-19. Od proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, Vojska Srbije pokazala je, između ostalog, da ima hrabre ljude koji sebe nikada nisu štedeli i ni trenutak se nisu dvoumili da li i na koji način da pomognu u borbi protiv „nevidljivog neprijatelja“. Da je Vojska Srbije uvek tu za svoje građane, pokazali su i dokazali pripadnici Vojske Srbije koji su već 47. dan od uvođenja vanrednog stanja angažovani tamo gde su najpotrebniji. Prvomajski praznici zatekli su na svojim dužnostima zamenika komandanta Prvog raketnog diviziona za PVD u 250. raketnoj brigadi za PVD Ratnog vazduhoplovstva i PVO majora Petera Robara, komandira Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske u Prokuplju poručnika Barbaru Đorđević i razvodnika Mariju Zarić iz Komandnog bataljona Komande za obuku, spremne da sa našim čitaocima podele svoje iskustvo stečeno tokom vanrednog stanja. Svaki radni dan je drugačiji Major Peter Robar angažovan je na zadacima sa stručnjacima medicinskih i ABHO timova Oružanih snaga Ruske Federacije na najugroženijim područjima i u kovid bolnicama širom Srbije. Redovno je u područjima u kojima je otkriveno postojanje koronavirusa i pruža pomoć predstavnicima ruske vojske da u našoj zemlji u kontaktu sa lokalnom samoupravom i predstavnicima Vojske Srbije na terenu ostvare što bolje rezultate u sprečavanju širenja zaraze.

foto: MOD

- Rad na terenu sa medicinskim i ABHO timovima podrazumeva susretanje s nečim nepoznatim i predstavlja veliki izazov u svakom smislu. Svaki dan angažovanja je specifičan i potpuno različit od prethodnog. Razlog tome jeste raznolikost poslova koje obavljaju timovi Ruske Federacije i činjenica da je svaka od posećenih ustanova posebna na svoj način, prvenstveno po broju ljudi zaraženih virusom, a zatim po organizaciji rada i načinu primene mera za suzbijanje virusa kovid-19 – kaže major Robar. On je govorio i o tome kako izgleda dan proveden sa medicinskim, a kako sa ABHO timovima iz Ruske Federacije. - Kada sam angažovan sa medicinskim timom sve aktivnosti realizuju se u kovid bolnicama. Posebno interesovanje medicinskih timova Ruske Federacije jesu pacijenti s najtežim obilicima oboljevanja i zbog toga naši i ruski lekari svakodnevno ulaze u odeljenja intenzivne nege tih bolnica. To podrazumeva oblačenje kompletne zaštitne opreme i poštovanje svih propisanih mera zaštite. Moram da napomenem da ruski medicinski timovi sa našim lekarima bezrezervno pružaju svu neophodnu pomoć i podršku i aktivno učestvuju u lečenju pacijenata. Kada sam angažovan sa ABHO timom aktivnosti podrazumevaju dezinfekciju objekata u kojima su bili ili će biti smešteni oboleli pacijenti i ulazak u te objekte radi preciznog sagledavanja i definisanja svih prostorija za dezinfekciju – istakao je major Robar. Prema njegovim rečima, saznanje da će sa kolegama biti angažovan u „zaraženim“ sredinama doprinelo je da budu posebno oprezni i pažljivi tokom angažovanja. U kovid bolnicama, objašnjava major Robar, postoje tri zone bezbednosti - zelena, žuta i crvena i svaka od njih ima svoje mere bezbednosti. - Važnija mera bezbednosti od pravilnog oblačenja zaštitne opreme jeste njeno pravilno svlačenje prilikom izlaska iz crvene zone. Najveća pažnja posvećuje se upravo svlačenju opreme u žutoj zoni. Tu je postavljeno ogledalo i sve vreme se ogledate dok svlačite zaštitnu opremu sa sebe. Dodatna mera bezbednosti i zaštite je i to što se u žutoj zoni sve vreme nalazi jedan od medicinskih tehničara koji vam asistira prilikom svlačenja zaštitne opreme. U razgovorima sa medicinskim osobljem saznali smo da je veća verovatnoća zaražavanja virusom ako prilikom svlačenja opreme sa sebe to ne uradite na tačno definisan i propisan način, nego kada boravite u crvenoj zoni – naglasio je zamenik komandanta Prvog raketnog diviziona za PVD u 250. raketnoj brigadi. Major Robar poručuje da u svakodnevnom angažovanju ima veliku podršku porodice i kolega sa kojima je svakodnevno u kontaktu. - Najveću podršku, ali i razumevanje, dobijam od supruge, sina i ćerke. S obzirom na to da moja supruga spada u rizičnu kategoriju, jer boluje od h

foto: MOD

ronične astme, bili smo prinuđeni da se razdvojimo. Čim sam saznao kakve zadatke ću obavljati, porodica je otišla kod mojih roditelja u Valjevo. Iako smo fizički razdvojeni, podrška i razumevanje su svakodnevno prisutni – ističe major Peter Robar. Stručni, odgovorni i požrtvovani zdravstveni radnici Poručnik Barbara Đorđević svojim radom i zalaganjem tokom trijaže, transporta i smeštaja pacijenata u privremenim bolnicama doprinela je u borbi protiv širenja koronavirusa. Tokom vanrednog stanja osim rada sa pacijentima i organizacije rada Odeljenja za zdravstvenu zaštitu, poručnik Đorđević pripadnicima jedinice predstavlja načine i mere prevencije i suzbijanja infekcije koronavirusom i pravilnu upotrebu zaštitne opreme. - Održavam redovan kontakt sa epidemiološkim zavodima i saradnju sa civilnim zdravstvenim ustanovama. Vodim evidenciju o svim zaraženim i potencijalno zaraženim pripadnicima i njihovom zdravstvenom stanju, kao i svim pripadnicima koji se nalaze u izolaciji, a potom ih upućujem na testiranje i vodim evidenciju o rezultatima testiranja. Naše odeljenje organizuje prevoženje kovid pozitivnih pacijenata do drugih zdravstvenih ustanova ili privremenih bolnica i dostavu lekova vojnim penzionerima – objašnjava poručnik Đorđević.

Kako je istakla, ona i kolege snašli su se odlično u obavljanju zadataka tokom vanrednog stanja i pandemije. - Posle prvog slučaja zaraženog koronavirusom u Srbiji podelili smo ambulantu na dva fizički odvojena dela s dva zasebna ulaza – jedan za pacijente s respiratornim simptomima, drugi za pacijente sa svim drugim oboljenjima ili povredama, kao i za pacijente koji dolaze po svoju redovnu terapiju. Bolničari su zaduženi za merenje temperature i trijažu, a potom raspoređuju pacijente po čekaonicama tako da budu na bezbednoj udaljenosti. Zaposleni u našem odeljenju smenjuju se u radu sa potencijalno zaražnim pacijentima na sedmičnom nivou, a napomenula bih i to da smo od početka svi imali zaštitnu opremu – rekla je poručnik Đorđević i dodala da je sve to bilo moguće zahvaljujući „izuzetnom zalaganju stručnih, odgovornih i požrtvovanih zdravstvenih radnika i saradnika u Odeljenju za zdravstvenu zaštitu“. U tom kolektivu nema smenskog rada. Rade svakog dana, imaju pripravnog vozača sanitetskog vozila i medicinskog tehničara koji su dostupni 24 časa dnevno u slučaju potrebe za prevožnjem kovid pozitivnih pacijenata u druge zdravstvene ustanove ili privremene bolnice. U potpunosti se primenjuju mere bezbednosti – kada su direktno izloženi virusu nose zaštitna odela s kapuljačama, dva para rukavica, kaljače, zaštitne kecelje, zaštitne naočare i zaštitne maske. Kako je naglasila poručnik Đorđević „svi su obučeni za pravilno oblačenje, ali i za, što je važnije, svlačenje i odlaganje zaštitnih odela“. - Upravo je ovo period kada rad i trud Odeljenja opšte prakse mogu doći do izražaja – poručila je poručnik Barbara Đorđević. Uvek dajem sve od sebe Razvodnik Marija Zarić svakodnevno je bila angažovana na uređenju privremenih bolnica za smeštaj i lečenje zaraženih koronavirusom na Beogradskom sajmu, na Karaburmi, u Štark areni i u sportskim halama „Ranko Žeravica“ i „Aleksandar Nikolić“. Kako kažu njene kolege, prilikom angažovanja u borbi protiv širenja virusa nije štedela sebe, prednjačila je u radu i bila je pravi primer kako treba postupati pri realizaciji dodeljenih zadataka.

foto: MOD

- Privremene bolnice u Beogradu uređene su veoma organizovano i bez ikakvih poteškoća. Te zadatke sam obavljala zajedno sa svojim kolegama i starešinama i uložili smo maksimalan napor da bismo, u što kraćem vremenskom roku, omogućili smeštaj pacijentima u privremenim bolnicama – rekla je razvodnik Zarić i dodala da se tokom realizacije zadataka nisu sretali ni sa kakvim problemima. Ona je istakla da je odlučila da da sve od sebe “čak i u trenucima kada to niko ne očekuje”. Učestvovala je u izvođenju radova kako bi nova privremena bolnica i renovirana bolnica u Vojnomedicinskom centru Karaburma na vreme bile spremne za prihvat inficiranih pacijenata, što joj, kako je istakla, predstavlja posebnu čast. U slobodno vreme angažovana je kao volonter i našim najstarijim sugrađanima deli pakete s hranom i neophodnim namirnicama na teritoriji opština Zvezdara i Rakovica. - Pomisao na to da su životi naših građana ugroženi dala mi je snagu da ne posustanem i dam svoj maksimum na sprečavanju širenja ovog virusa. Reč je o humanitarnoj organizaciji “Dobrotom na starost” čiji je cilj da pomogne starijim osobama, osobama sa invaliditetom ili drugim zdravstvenim problemima i samohranim majkama. Istakla bih da je divan osećaj kada nekome možete da pomognete, a potrebno je samo pokloniti im vreme. To je ono što je njima sada najpotrebnije – poručila je naša sagovornica. Govoreći o izazovima u radu tokom vanrednog stanja, razvodnik Zarić naglasila je da se pripadnik Vojske Srbije tokom karijere susreće s brojnim izazovima i da je ovo samo jedan od njih. - U ovakvim situacijama važno je da smo jedni drugima moralna podrška i veliki oslonac, a kolegijalnost u našoj jedinici je na zavidnom nivou – zaključila je razvodnik Zarić i dodala da je članovi porodice podržavaju u svemu i da su uz nju u svakom trenutku pa i u ovom teškom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.