ZAVISI OD VANREDNOG STANJA: Četiri godine od požara Crkva Sv. Save se OPORAVLJA
Vatrogasci, Foto: Profimedia

godišnjica

ZAVISI OD VANREDNOG STANJA: Četiri godine od požara Crkva Sv. Save se OPORAVLJA

Crkva izgorela na Uaskrs 2016. godine i da je od tada do danas postavljena čelična krovna konstrukcija

Objavljeno:

Saborni hram Svetog Save na Menhetnu teško je oštećen u velikom pozaru na današnji dan pre tačno četri godine, a prema rečima starešine hrama, oca Živojina Jakovljevića, prva faza radova treabalo bi da bude gotova mesec dana nakon ukidanja vanrednog stanja u Njujorku, inače glavnog žarišta epidemije koronavirusa u SAD.

Starešina hrama navodi da je plan da se nadležnom Departmanu za gradnju grada Njujorka po ukidanju vanrednog stanja podnese zahtev za privremenu upotrebnu dozvolu za bogosluženja na velike prznike.

Podseća da je crkva izgorela na Uaskrs 2016. godine i da je od tada do danas postavljena čelična krovna konstrukcija, preko koje su instalirane čelična platforma, iverica i asfaltne table.

"Crkva je zaštićena od vremenskih nepogoda. Preostaje da se u budućnosti preko te krovne strukture postavi kameni crep, kakvim je crkva bila originalno pokrivena pre pozara. Izlivena je betonska ploča i instalirani su privremeni prozori", naveo je starešina crkve za Tanjug.

Navodi da je po izbijanju epidemije koronavirusa Departman za gradnju 21. marta obustavio sve radove na hramu i da je, na osnovu izveštaja izvođača radova, ostalo oko mesec dana do dovršetka prve faze stabilizacije.

"U svakom slučaju, zadovoljni smo da je crkva zaštićena i da ćemo moći u nju da uđemo u skoroj budućnosti", rekao je otac Živojin i dodao da su za sada, zbog epidemije, obustavljena sva okupljanja u grčkoj crkvi Svetog Elefterija, gde se održavaju bogosluženja.

Kako kaže, sve službe se i dalje redovno održavaju i emituju elektronskim putem.

"Na taj način, vernicima je u vreme samoizolacije omogućeno da iz domova prate bogosluženja. Blagodarni smo grčkoj i ruskoj crkvi, koje su vernicima našeg Sabornog hrama otvorile vrata u vreme kada nam je bilo najteže" , kazao je otac Živojin.

On je izrazio i zadovoljstvo što je srpska zajednica u Njujorku, i pored svih prepreka, ostala odlučna u nameri da dovrši ovaj velelpni hram.

"Želja nam je da hram nastavi da bude ono što je uvek bio, mesto okupljanja, molitve i utehe, ne samo vernicima ovog grada, već našeg naroda uopšte", rekao je otac Živojin Podsetio je da je Saborni hram na Menhetnu kupljen 1943. godine od Anglikanske crkve za 30.000 dolara. Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama.

"Crkva je dragoceno nasleđe koje su nam naši preci ostavili i stoga je naš zadatak da ga očuvamo i održimo", kazao je starešina Crkve.

Crkva na Menhtenu sazidana je pre skoro 170 godina, a izgorela je u stravičnom požaru na Vaskrs 1. maja 2016. godine.

Od istorijskog je znacaja i za grad Njujork.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.