PLENKOVIĆ KRITIKOVAO MILANOVIĆA što je napustio skup zbog USTAŠKE MAJICE
Foto: beta/lana slivar dominic

ustašijada

PLENKOVIĆ KRITIKOVAO MILANOVIĆA što je napustio skup zbog USTAŠKE MAJICE

Plenković smatra da odlazak Milanovića nije dobar, jer se na taj način prave razlike, a tu smo, kaže, došli kao predstavnici institucija.

Objavljeno:

Premijer Andrej Plenović i predsednik parlamenta Hrvatske, Gordan Jandroković, izjavili su da nije dobro što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović napustio komemoraciju u Okučanima zbog incidenta sa ustaškim pokličem i optužili ga da za to sam snosi odgovornost, jer je nedavnom izjavom u Jasenovcu, da ploču HOS-a treba baciti, sam pokrenuo ideološke sporove, prenosi Tanjug.

Nedavna izjava Milanovića u Jasenovcu da spomen ploču HOS-a, na kojoj je uklesan grb sa ustaškim pokličom “za dom spremni”, koja iz jasenovačkog spomen parka, nakon oštrih višemesečnih protivljenja predstavnika žrtava, izmeštena u obližnju Novsku, treba ukloniti i baciti je negde izazvala je burne reakcije hrvatske desnice.

Milanović je rekao i to da oni koji su se borili pod simbolom Pavelićeve NDH, u domovinskom ratu nisu se borili za Hrvatsku, već za oživljavanje ustaštva.

Komentarišući današnji incident u Okučanima, Plenković je rekao da je shvatio da je Milanović napustio ceremoniju i da je sa njim porazgovarao “minut”.

"Njemu je očito netko javio da neki od učesnika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka... Videli ste da je prije nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premještena, rekao da je treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti", rekao je Plenković.

Premijer tvrdi da “naravno nitko nije znao da će doći s tim majicama”.

“Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a", jasan je Plenković.

Smatra da odlazak Milanovića nije dobar, jer se na taj način prave razlike, a tu su, kaže, došli kao predstavnici institucija.

Jandroković je odlazak ocenio kao neprimeren

Ako su ustaški simboli i poklič “za dom spremni” postali uobičajena pojava u Hrvatskoj, Plenković tvrdi da se njegova vlada, kako kaže, jasno odredila oko pokliča ZDS.

"Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji je vrlo precizno idetifikovao trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava", naveo je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Jandroković je izrazio žaljenje zbog današnjeg incidenta i odlaska Milanovića, što je ocenio kao neprimereno.

A onda je, kao i Plenković, podsetio na to da je Milanović svojom izjavom u Jasenovcu , kako je rekao, “ponovno otvorio ideološke sporove”.

“Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke sporove koje smo imali u prošlosti”, rekao je Jandroković.

Smatra da je, kako kaže, odgovornost na predsedniku Republike.

“Za mene je to činjenica”, zaključio je Jandroković.

Izvor: Agencije

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.