SUTRA ĆE POKUŠTI DA ISELE PORODICU MIJATOVIĆ NA ZVEZDARI! Oni žive u šupi od 10 kvadrata, a sada bi i to da im UZMU
Ilija živi u sobi od 10 kvadrata sa suprugom, Foto: Privatna arhiva

BIĆE BESKUĆNICI

SUTRA ĆE POKUŠTI DA ISELE PORODICU MIJATOVIĆ NA ZVEZDARI! Oni žive u šupi od 10 kvadrata, a sada bi i to da im UZMU

Ilija Mijatović koji sa suprugom živi trenutno u 10 kvadrata kaže kako su uslovi za život već nemogući, a sutra im preti ulica..

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Sutra, 30.01. 2020. godine u 10h porodica Mijatović na adresi Đurićeva 33 na Zvezdari će se suočiti sa još jednim pokušajem iseljenja.

Naime, porodica na ovoj adresi živi od 1946. godine, a od 1956. imaju status zaštićenih stanara.

foto: Privatna arhiva

Na ovoj adresi i u porodičnoj kući su živele i odrasle tri generacije, a sada im preti ulica.

foto: Privatna arhiva

Ilija Mijatović koji sa suprugom Angelinom živi trenutno u sobi od 10 kvadrata kaže kako su uslovi za život već nemogući, a na sve to, sada žele da ih izbace iz tog skromnog, ali jedinog doma.

foto: Privatna arhiva

Ukoliko nas isele iz ove šupe sutra, ostaćemo na ulici, mi nemamo gde da idemo, inače bi već otišli. Ja sam primao ranije socijalnu pomoć, a sada imam preko 65 godina, ali nemam staž, a samim tim ni penziju. Ja sam srčani bolesnik, a supruga je obolela od štitne žlezde, priča Ilija za Espreso.

foto: Privatna arhiva

Podsećamo, Mijatovići su imali sobu i kuhinju, ali im je pre dve godine kuhinja oduzeta, a stvari zaplenjene. Tom prilikom, je i i Angelina, Ilijina supruga "zazidana u kuhinji".

foto: Privatna arhiva

- Ugasili su mi struju i vodu, u drugi deo kuće već uveli majstore, počeli da ruše i uništavaju moje stvari koje su tu godinama - pričala je tada Angelina koja je ostala "iza zida".

foto: Privatna arhiva

Od tog događaja, porodica živi u maloj sobi, a imaju improvizovani toalet u hodniku.

Ja sam sazidao česmu iznad wc šolje. Kupamo se uglavnom hladnom vodom, i nemamo osnovne uslove za život. Kada su nam oduzeli kuhinju, nekako sam uzeo produžni kabl pa imamo struju, ali nikad u isto vreme ne mogu da budu uključena dva uređaja. Živimo jako loše, nehumano, ali to im nije dovoljno, sada hoće da nas vide na ulici, objašnjava Ilija i dodaje kako je do nedavno sa njima u 10 kvadrata živeo i njihov sin Nikola (24) koji je otišao u inostranstvo kako bi imao humanije uslove za život.

Ilija je naveo kako njegove komšije stoje iza svega jer žele da spoje dva placa.

Oni hoće da nas isteraju na ulicu. Moj otac je imao ugovor koji je sklopio 1946. godine sa vlasnikom, a on je obnovljen 1956. godine sa novim vlasnikom. Ipak, treći vlasnik je ovo stekao putem ugovora o izdržavanju. Oni su trebali da brinu o poslednjoj vlasnici, Zorici Nikolić, ali su je ubrzo stavili u dom za stara lica. Čuo sam da je ubrzo preminula, objašnjava Ilija za Espreso.co.rs.

Podsećamo, sudski spor između Ane i Miloša Miljkovića, vlasnika kuće od 28 kvadrata, i porodice Mijatović trajao je od 2002. godine. Desetine parnica rezultirale su presudom, po kojoj su Ilija i Angelina Mijatović, sa svoje troje dece i unučetom morali da se isele iz dve od tri sobe kuće u koju se Ilijin otac uselio još 1946. godine.

Naime, trošna kuća od 28 kvadrata se pravno vodila kao tri odvojene sobe. Zbog toga su Miljkovići i Mijatovići vodili tri različita spora. U sudskom maratonu koji je traje 14 godina, pred osnovnim, višim i apelacionim sudom, donošene su potpuno različite presude.

"Krov nad glavom" se oglasio i apelovao na sve dobre ljude da dođu sutra da odbrane porodicu.

- Sa ukidanjem statusa zaštićenih stanara novim Zakonom o stanovanju 2015. država je ostavila stotine ljudi obespravljenih i pod pretnjom izbacivanja iz domova u kojima su imali neki deo osnovne sigurnosti koja je svima potrebna. Pod milošću i nemilošću novih “vlasnika” kuća i stanova, nekadašnjim zaštićenim stanarima u današnjem sistemu je poslednja linija odbrane i zaštite solidarnost građana protiv nepravednih zakona, navode iz Krova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.