SVE JE SPREMNO ZA SANACIJU DRUGE ZONE DEPONIJE: Zeleni fond podržava projekat ČAČKA!
Grad Čačak radi na sanaciji deponije Prelić, Foto: Filip Plavčić

ekološka osveštenost, grad budućnosti

SVE JE SPREMNO ZA SANACIJU DRUGE ZONE DEPONIJE: Zeleni fond podržava projekat ČAČKA!

Nesanitarna deponija-smetlište "Prelić" u Čačku podeljena je na dve zone. Razlog tome je vremensko odlaganje otpada na određenim površinama

Objavljeno:

Grad Čačak potpisao je 5.12.2019. godine ugovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine ugovor o sanaciji II zone nesanitarne deponije "Prelić".

Nesanitarna deponija-smetlište "Prelić" u Čačku podeljena je na dve zone. Razlog tome je vremensko odlaganje otpada na određenim površinama.

Na sanaciji Zone I radi se već neko vreme, a uskoro se očekuje i završetak radova na ovoj sanaciji. Ove godine Grad Čačak dobio je i sredstva iz Zelenog fonda za sanaciju Zone II.

Odlaganje otpada na Zoni I završeno je 1998. godine i ona je u fazi završetka sanacije i remedijacije na osnovu već dobijenih sredstava Zelenog fonda Ministarstva zaštite životne sredine.

foto: Filip Plavčić

Godine 1998., prešlo se na odlaganje otpada na Zonu II, površine od 6,25 hektara, koja je bliže reci Zapadnoj Moravi. Na ovoj površini odloženo je oko 625.000 m3 otpada, debljine sloja oko 10 m. Odlaganje otpada na ovoj Zoni II obustavljeno je 2012. godine, kada se prešlo na sanitarno odlaganje otpada na deponiji "Duboko"- Užice.

Na osnovu terenskih-istraživačkih i laboratorijskih istraživanja, obavljenih u junu 2016. godine, može se konstatovati da je visok stepen ugroženosti životne sredine jer:

- Podzemna voda, uzeta iz pijezometara pokazuje povećane koncentracije bakra, hroma, molibdena, antimona, arsena i nikla; - U uzorcima zemljišta sa smetlišta,ali i u kontrolnom uzorku uzetom van zone smetlišta konstatovane su uvećane vrednosti koncentracije nikla, hroma i kobalta; - Merenja sastava deponijskog gasa, pokazala su prisustvo visokih koncentracija metana u Zoni II. Koncentracije metana više od njegove donje granice zapaljivosti izmerene su na biotrnovima: br.5- 53,4% ; br.12-14,6%; br.13-12%; br.16-13,2%;19-16,2%;21-14,2% (str.48 projekta i grafički prilog br.7).

- Ovakvi rezultati, prvenstveno iz bezbednosnih razloga, obavezuju na interventnu (2014. godine je došlo do požara) evakuaciju deponijskog gasa i adekvatno upravljanje njime. Iz razloga očiglednog visokog stepena ugroženosti životne sredine neophodno ga je minimalizovati, i to određenim redosledom delovati primarno i sekundarno, tj. neophodno je iz razloga obimnih, komplikovanih i vremenski uslovljenih građevinskih,tehnoloških i mašinskih radova, Zonu II podeliti na dve Faze, Fazu A i Fazu B, koje će predstavljati logične, stabilne i kvalitetne celine - navodi se u zahtevu za dodelu sredstava Zelenom fondu od strane Grada Čačka.

foto: Filip Plavčić

Dalje se dodaje kako tehničko-tehnološki proces sanacije jeste sistem pravilnog redosleda radova koji moraju ići hronološkim redom i koji zahtevaju određen vremenski period.

U fazi A koja će ujedno sada biti finansirana iz Zelenog fonda potrebno je prema izveštaju i zahtevu nadležnih ustanova Čačka preduzeti sledeće korake:

- Pripremne radove, ograditi nesanitarnu deponiju ,izvršiti raspodelu masa na terenu,formirati koncentrisano i pravilno oblikovano telo deponije sa stabilnim škarpama-kosinama, interne saobraćajnice kako bi mehanizacija mogla da funkcioniše,obodne kanale; - Proveriti da li su postavljeni i da li funkcionišu pijezometri planirani sredstvima dodeljenim za radove Zone I - Postaviti nove, neophodne, biotrnove i postrojenje za spanjivanje gasa na baklji - Nabaviti i ugraditi sloj glinovite zemlje od 20 centimetara, čime će se privremeno zaštititi formirano i kompaktirano telo deponije, do postavljanja ostalih slojeva u Fazi B - Nabaviti 15.000 m2 folije kako bi bila pripremljena ukupna,potrebna, količina, i skladištena na pravilan način uz već nabavljenu foliju

foto: Filip Plavčić

Takođe, za Fazu A je neophodan prilično dugačak vremenski period, kako u smislu izvođenja radova, tako i u tehnološko-tehničkom smislu, jer dok se u „bioreaktoru“ tj. nesanitarnoj deponije ne uspostavi pravilan hemijsko-biološki sistem, do određenog postotka izdvajanja produkata reakcija (izdvajanja gasa i procedne vode).

- Idejni projekat sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije-smetlišta „Prelići“ je urađen u novembru 2016. godine, sa kompletno urađenom i tehničkom i grafičkom dokumentacijom. Na osnovu kompletno urađene projektne dokumentacija, Grad Čačak je dobio Saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine i na osnovu svega toga,dobio je i sredstva za Zonu I koja je uveliko u fazi realizacije, jer je stepen pripremljenosti projektne dokumentacije 100 odsto. Radovi u Zoni I će se završiti kada se završi tehnološki proces izdvajanja biogasa (koji traje). Grad Čačak ima 7 Javnih preduzeća, od kojih su tri uključena u implementaciju ovog projekta: JKP „ Komunalac“, JKP „Moravac“ i JKP „Gradsko zelenilo“. Na osnovu svih ovih podataka,očigledno je da Grad Čačak ima, kako kvantitativno tako i kvalitativno, potreban institucionalni kapacitet koji će u potpunosti i sa velikom sigurnošću pratiti realizaciju ovog projekta. U skladu sa Pravilnikom o metodologiji za izradu projekata sanacije i remedijacije vršiće se redovan monitoring na nesanitarnoj deponiji-smetlištu tokom trajanja radova na sanaciji i kao i po završetku istih,sve dok parametri ne pokažu da je proces odumiranja završen, tj. da više nema izdvajanja deponijskog gasa i procednih voda kao produkata rada deponije. Pratiće se parametri kvaliteta životne sredine predmetne lokacije, odnosno promene u kvalitetu deponijskog gasa i kvalitet podzemnih voda. Za vreme rada na sanaciji biotrnovi će biti povezani sa sistemtskim kontejnerom u kome se nalazi merna oprema koja podrazumeva uređaj za merenje koncentracije metana, ugljen-dioksida i kiseonika u deponijskom gasu. Ovakvim postupkom, pored kvaliteta gasa moguće je odrediti i kada je proces evakuacije gasa završen. Kada se završi proces evakuacije deponijskog gasa i spaljivanja na baklji, vrši će se monitoring jednom u 6 meseci. Kvalitet podzemnih voda će se pratiti uzimanjem uzoraka, svaka 3 meseca, u toku trajanja procesa spaljivanja deponijskog gasa na baklji. Po završetku procesa spaljivanja deponijskog gasa na baklji, uzorci vode, iz istih pijezometara, uzimaće se svakih 6 meseci - navodi se u zahtevu za dodelu sredstava Zelenom fondu od strane Grada Čačka.

foto: Filip Plavčić

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.