ALARMANTNO! SE*SUALNA EKPLOATACIJA DONOSI NAJVEĆI PROFIT: Trgovina ljudima sa ulica Srbije preselila se na internet
Foto: Printscreen

stravične cifre

ALARMANTNO! SE*SUALNA EKPLOATACIJA DONOSI NAJVEĆI PROFIT: Trgovina ljudima sa ulica Srbije preselila se na internet

U Srbiji je prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, a to su samo slučajevi koji su zabeleženi, izjavila je Ana Krstajić

Objavljeno:

Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije Unitas, kaće da od ukupnog broja identifikovanih žrtava u Srbiji u 2018. godini, gotovo polovina su bile zrtve seksualne eksploatacije, a strahuje se da su ove brojke mnogo veće, jer se o tome ćuti.

Istakla je da su na globalnom nivou ove cifre još alarmantnije, a dešava se da su žrtve predmet trgovine iznova i iznova.

- Seksualna eksploatacija donosi najveći profit i zato je najzastupljeniji oblik trgovine ljudima kako u Srbiji tako i u svetu - objašnjava Krstajićeva.

foto: AP

Ona navodi da je u SAD u prošloj godini identifikovano skoro 11.000 žrtava, od kojih 70 odsto u segmentu seksualnog iskorišćavanja.

Na drugom mestu je, kako navodi, radna eksploatacija, čija je učestalost u poslednje vreme u porastu zbog migrantske krize.

Prema njenim rečima, Unitas se u Srbiji pre svega bavi prevencijom trafikinga putem edukacije dece, omladine, odraslih kroz različite programe i aktivnosti.

Ističe da su te aktivnosti sada usmerene pre svega na to da se ukaže koje opasnosti prete sa interneta, i da se u tom cilj za decu priprema i informativni strip "Na mreži, a ne u mreži".

Fondacija je, kako navodi, do sada edukovala više od 300.000 ljudi, među njima i 75.000 dece i studenata.

- Važno je da shvatimo da smo svi potencijalne mete, iako često mislimo da se nama nikada to ne može desiti - poručila je Ana Krstajić.

Bonus video

(Espreso.co.rs/agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.