LOMILI SU MI RUKE, SINA SU MI PREBILI! Šta se krije iza slučaja Gordane Trifunović koju katolici iseljavaju iz kuće
Pokušaj iseljenja Gordane Trifunović, Foto: Facebook / Združena akcija Krov nad glavom

teške stvari

LOMILI SU MI RUKE, SINA SU MI PREBILI! Šta se krije iza slučaja Gordane Trifunović koju katolici iseljavaju iz kuće

Gordana dugo "bije svoju bitku"

Objavljeno:

Juče u 11 časova pokušano je prisilno iseljenje Gordane Trifunović i njene porodice iz njihovog jedinog doma, kuće u Budmanijevoj 37.

Izvršitelj N.P. se pojavio u pratnji bravara i jakih policijskih snaga i pokušao da nasilno iseli Gordanu u korist izvesnog Roberta Zajca, funkcionera Beogradske Nadbiskupije i zastupnika katoličkog „Pokreta Fokolara“, kako tvrde iz organizacije "Krov nad glavom".

Naime, javni izvršitelj, N.P. je odbio da razgovara i kako Gordana kaže, nezakonitoj i nelegitimnoj pozadini slučaja.

- Slučaj Gordane Trifunović – kojoj je već jednom nasilno otet dom na osnovu naduvanog i nelegitimnog duga; i koja je i deset godina kasnije prinuđena da se bori za svoj krov nad glavom iako je dobila više različitih sudskih presuda i mera u svoju korist – iznova nam ukazuje na surovost postojećeg sistema i potpuno odsustvo pravde u izvršnom postupku, kažu iz organizacije.

Naime, Gordani je već jednom nasilno oteta kuća, 2009. godine. Tada je zelenaško udruženje nezakonito podiglo kamatu na Gordaninu pozajmicu i na osnovu tog naduvanog, nelegitimnog duga joj prodalo kuću izvesnom V.P., bivšem policijskom inspektoru, tvrde iz Združene akcije, "Krov nad glavom".

Dalje se navodi da je izvršitelj sproveo već jednom nasilno iseljenje koje je sproveo zahvaljujuće policiji, iako nije bio ovlašćen da to uradi.

Obojica su kasnije osuđena za svoje nasilno i nezakonito postupanje u ovom slučaju: Jedan je osuđen za nesavestan rad u službi; a drugi zato što je sa grupom privatnih batinaša napao Gordanu, slomio joj ruku i naneo njoj i njenom sinu teške telesne povrede, kažu iz organizacije.

Odmah potom, izvršitelj prodaje kuću koju je nasilno i protivzakonito oteo Gordani; prodaje je katoličkom udruženju „Pokret Fokolara“ koje deluje pri Beogradskoj Nadbiskupiji; a koje zastupa Robert Zajc, funkcioner Beogradske Nadbiskupije i blizak saradnik nadbiskupa Stanislava Hočevara. Zajc i „Pokret Fokolara“ kupuju Gordaninu kuću iako su bili obavešteni o svim nelegitimnosti i pravnim problemima vezanim za slučaj.

Uprkos pretnjama i šikaniranju koje dolaze od Pokreta Fokolara, Gordana uspeva da privremeno povrati svoj dom; 2012. sud donosi meru i nalaže Pokretu Fokolara i Zajcu da vrate Gordani kuću, kažu iz "Krova".

- 2013. sud nalaže da se katastar vrati u prvobitno stanje; 2015. Vrhovni kasacioni sud nalaže da se ponovo ispitaju sporni ugovori i malverzacije kojima je prvobitno prodat Gordanin dom. Međutim, katastar ovu odluku sprovodi izuzetno sporo, i tek 2019. donosi rešenje u kome uvažava Gordaninu žalbu i proglaša za nelegitimno uknjiženje V. P. prvobitnog kupca, koji je 2009. privremeno oteo Gordani dom i preprodao ga Pokretu Fokolara.

U narednim mesecima se očekuje razrešenje spora u Gordaninu korist; nažalost, kao što smo danas posvedočili, ovo nije sprečilo poverioce i javnog izvršitelja N.P. da pokušavaju prisilno iseljenje porodice Trifunović, kažu iz organizacije.

Novi nacrt Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je trenutno u postupku usvajanja, takođe ne sadrži značajna poboljšanja; i ne daje malim dužnicima i žrtvama prevare nikakva prava pred samovoljom izvršitelja i bogatih kupaca. Naša obaveza, i obaveza celog društva, jeste da se borimo protiv ovakvih napada na najugroženije među nama, i da ne odustanemo dok pravo svakog čoveka na krov nad glavom ne bude priznato, kažu iz "Krova".

Oni zahtevaju od institucija Katoličke crkve u Srbiji, a posebno Beogradske Nadbiskupije, da intervenišu i prekinu progon Gordane Trifunović i njene porodice.

- Verska organizacija koja nastupa kao zagovornik humanosti, milosrđa i samilosti ne bi smela da dozvoli sebi učešće u sramotnom pokušaju izbacivanja ljudi iz njihovog jedinog doma, poručuju.

- U narednim mesecima se očekuje razrešenje spora u Gordaninu korist; nažalost, kao što smo danas posvedočili, ovo nije sprečilo poverioce i javnog izvršitelja Nemanju Protića da pokušavaju prisilno iseljenje porodice Trifunović, dodaju.

Rešite anketu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.