ERAL I MARIJA U SRBIJU SU DOŠLE IZ JUŽNE AMERIKE: Tečno govore srpski, igraju kolo, a OVO IM JE OMILJENA HRANA
Došli su iz Azije, Afrike i Amerike, Foto: Espreso.co.rs

mlade nade

ERAL I MARIJA U SRBIJU SU DOŠLE IZ JUŽNE AMERIKE: Tečno govore srpski, igraju kolo, a OVO IM JE OMILJENA HRANA

Vole srpsku kulturu!

Objavljeno:

Grupa studenata koja je došla sa tri kontinenta, dakle iz Afrike, Azije i Južne Amerike stekli su simpatije širom Srbije!

U našu zemlju su došli da studiraju, a u međuvremenu su zavoleli jelek i opanke.

Inače, studenti iz 25 zemalja sveta u Srbiji studiraju po programima Vlade Republike Srbije i to ”Svet u Srbiji” i ”Srbija za Srbe iz regiona”.

Iako na Avali borave nekoliko meseci za to vreme su uspeli da savladaju srpsko kolo, a u nedelju su predstavili svoje umeće na manifestaciji "Igranka pod Avalom".

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Tim povodom, razgovarali smo sa studentkinjama Eral Kajro i Marijom Farfsalfes u studentskom odmaralištu Radojka Lakić, koje su poreklom iz Surinama.

Kako kažu, veoma im se dopadaju običaji, kultura i muzika iz Srbije te su i veoma brzo savladale i reči pojedinih pesama, iako su u Srbiji već tri meseca.

Mi dolazimo iz Surinama i ovde smo tri meseca. Srpsku muziku smo počeli da slušamo krajem maja, a veoma brzo smo i uz nju počeli da igramo", poručuju devojke.

Dodaju da su oduševljene narodnom nošnjom kao i jelecima i opancima, ali i bržim ritmom koji je tipičan za područje Balkana, te su naučile i pojedine srpske pesme.

Za mesec dana smo savladali korake, a prva pesmu koju smo naučile je "Oj Moravo, kao i "Usnila je dubok san", kažu Eral i Marija.

Ipak, osim kulture i običaja dopala im se i srpska hrana, a kao favorita izdvajaju sarmu.

Takođe, veoma brzo su savladale srpski jezik i govore ga bez problema, iako jako kratko borave u našoj zemlji.

Naglasile su da će nastaviti da igraju folklor jer im se dopada muzika, ali i način na koji se koreografije izvode i predstavljaju publici.

Da podsetimo, "Igranka pod Avalom" je festival koji se održava u studentskom odmarlištu "Radojka Lakić" na Avali, tradicionalno već devet godina.

Cilj manifestacije je okupljanje svih podavalskih kulturno-umetničkih društava i kulturno opismenjavanje dece i odraslih u tom okrugu.

Domaćin festivala je Kulturno-umetničko društvo "Dren" sa Avale, a organizatori su Spasa Vranješ i Miloš Lazarević.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.