CRNI SRBI IGRALI SRPSKO KOLO NA AVALI! Studenti iz Afrike su APSOLUTNI HIT GODINE! (VIDEO)
Studenti su došli sa tri kontinenta, Foto: Espreso.rs

vole srpski melos

CRNI SRBI IGRALI SRPSKO KOLO NA AVALI! Studenti iz Afrike su APSOLUTNI HIT GODINE! (VIDEO)

Veoma su talentovani!

Objavljeno: 25.06.2019. 13:53h
  • 615

Grupa studenata iz Afrike, Azije i Južne Amerike postali su veoma popularni u Srbiji kada su naučili da igraju srpsko kolo uz šumadijske jeleke. 

Studenti iz 25 zemalja sveta koji se nalaze u našoj zemlji, a studiraju po programima Vlade Republike Srbije i to ”Svet u Srbiji” i ”Srbija za Srbe iz regiona”, pokazali su i druge talente. 

Naime, po dolasku u Srbiju zaljubili su se u jelek i opanke, i zavoleli muziku iz različitih krajeva Srbije. 

1 / 4 Foto: Espreso.rs

Oni su smešteni u studentskom odmaralištu na Avali, i aktivno sarađuju sa Kulturno-umetničkim društvom "Dren" iz Pinosave u kojem su naučili tradicionalne igre u narodnoj nošnji Srbije. 

Na samom otvaranju festivala "Igranka pod Avalom", utisak je pokvarila kiša te su se učesnici predstavili publici u jednoj sali u okviru hotela "Avala".

Ipak, kiša nije pokvarila dobro raspoloženje, a studenti su se zabavili uz taktove i ritam srpske muzike. Iako su nastupali na manjem prostoru to ih nije omelo da briljiraju. 

foto: Espreso.rs

Naime, grupa studenata iz Afrike je nastupila uz pesmu "Igrale se delije", a na samom početku su dobili ovacije publike.

Interesantno je da su korake savladali u kratkom vremenskom roku i primetno je da su veoma talentovani za muziku i da uživaju dok igraju. 

Takođe, program je bio bogat i mogle su se videti koreografije sa područja cele Srbije od Vlaških igara, Šopskih, pa sve do Velike Hoče. 

Kako kažu, veoma im se dopadaju običaji, kultura i muzika iz Srbije te su i veoma brzo savladali i reči pojedinih pesama poput "Oj Moravo", koja im je jedna od omiljenih. 

Dodaju da su oduševljeni narodnom nošnjom kao i jelecima i opancima, ali i bržim ritmom koji je tipičan za područje Balkana. 

Osim toga, veoma brzo su savladali srpski jezik, a da im učenje jezika ide dobro, kazuje činjenica da su se na kraju nastupa obratili publici.

Zahvalili su se organizatorima što su bili deo ove kulturne manifestacije i poželeli da sledeće godine ponovo učestvuju. 

Da podsetimo, "Igranka pod Avalom" je festival koji se već devet godina održava u studentskom odmarlištu "Radojka Lakić" na Avali.

Osim što je kuturnog karaktera, sam cilj  manifestacije je okupljanje svih podavalskih kulturno-umetničkih društava i kulturno opismenjavanje dece i odraslih u tom okrugu.

U celoj manifestaciji učestvovala su deca i odrasli u okviru Kulturno-umetničkih društava iz svih podavalskih naselja. Domaćin festivala je "Kud Dren" sa Avale, a organizatori su Spasa Vranješ i Miloš Lazarević.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media