ZBOG POPLAVA NAM PRETE OPASNE ZARAZE! Ovo su SIMPTOMI bolesti koje mogu da nas ZADESE!
Polave, ilustracija, Foto: Foto Kurir

HAOS!

ZBOG POPLAVA NAM PRETE OPASNE ZARAZE! Ovo su SIMPTOMI bolesti koje mogu da nas ZADESE!

Nakon poplava ostao je ne samo strah meštana od toga da se ovako alarmantno stanje ne ponovi već i briga zbog mogućih zaraznih bolesti

Objavljeno:

Srećom, nemamo koleru niti trbušni tifus, a dizenterija je retka... Međutim, imamo preko 2.000 salmoneloza, koje mogu da izazovu ono što zovemo trovanjem hranom, kaže dr Radovanović.

Nakon obilnih padavina koje su pre nekoliko dana pogodile Beograd i izlivanja septičkih jama i kanalizacije u pojedinim naseljima, građani, pre svega leve obole Dunava, strahuju od izbijanja infekcija i zaraza. Epidemiolozi upozoravaju da postoji mogućnost da iz vode vreba žutica, salomeneloza i druge crevne zarazne bolesti, a da se fekalije nikako ne smeju uneti u domove.

Nakon poplava ostao je ne samo strah meštana od toga da se ovako alarmantno stanje ne ponovi već i briga zbog mogućih zaraznih bolesti, a povlačenje vode donelo je i smrad, koji se širi pojedinim delovima Ovče, Borče, Koteža i Krnjače.

foto: Printscreen/Twiter

Najvažnije je da se ne koristi voda za piće

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Kurir da je osnovno da građani u ugroženim područjima zasad ne koriste vodu za piće, ali i da se što pre obavi dezinfekcija.

- Iz vode vreba mnogo mogućih crevnih bolesti. Srećom, nemamo koleru niti trbušni tifus, a dizenterije je vrlo malo... Mora da postoji izvor dizenterije da bi se ona dobila. Međutim, postoji preko 2.000 salmoneloza, koje mogu da izazovu ono što zovemo trovanjem hranom. Takođe, ima puno virusa koji dovode do proliva, mučnine i povišene temperature. Široka je lepeza crevnih zaraznih bolesti. Fekalije su dodatna opasnost, ne smeju se nikako uneti u kuću. Hlorni preparati se moraju posuti na ulazu - upozorava dr Radovanović.

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni infektolog iz Niša, kaže za Kurir da uvek prete infekcije stanovništva posle izlivanja fekalnih voda iz septičkih jama tokom poplava.

- Neophodan je apsolutni oprez građana u područjima gde se to desilo jer mikroorganizmi, uglavnom bakterije, mogu da izazovu dizenteriju, stomačne infekcije i zaraznu žuticu ili hepatitis A. Simptomi koji ukazuju da je došlo do infekcije su, između ostalog, povraćanje, proliv, povišena telesna temperatura. Ukoliko traju duže od jednog dana, potrebno je javiti se svom izabranom lekaru - navodi dr Ranković.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju rečeno je za Kurir da je tretman deratizacije izvršen na svim mestima gde je to bilo potrebno.

Kako je rekao gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, situacija u ugroženim područjima na levoj obali Dunava juče je bila znatno bolja i voda u kanalima je opadala. On je istakao da je "zdravlje ljudi najvažnija stvar".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.