U KIŠNU KANALIZACIJU BACAJU DEČJA KOLICA, MONITORE, PELENE, KUPUS... Ovo je PRAVI RAZLOG poplava u Beogradu!
Beograd poplavljen krivicom građana, Foto: Espreso.co.rs, JKP

sramotno

U KIŠNU KANALIZACIJU BACAJU DEČJA KOLICA, MONITORE, PELENE, KUPUS... Ovo je PRAVI RAZLOG poplava u Beogradu!

Glavni razlog zašto je došlo do izlivanje vode jeste nemarnost i aljkavost Beograđana, koji svoje smeće bacaju u kanalizaciju

Objavljeno: 14:48h
Sara Belobrković

Beograd je ovog juna zadesila enormna količina padavina, što je rezultiralo strašnim poplavama, jer kanalizacioni odvodi nisu bili u mogućnosti da propuste ogromnu količinu vode.

Mnogi se oglašavaju na društvenim mrežama i krivce nalaze, kako ko, u gradskim vlastima, državi, opštinskim rukovodstvima, globalnom zagrevanju... Ipak, snose li građani bilo kakvu krivicu u ovoj situaciji?

Rukovodilac Službe za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa javnošću, Ljiljana Stakić, saopštila nam je pravi razlog zašto kanalizacioni odvodi nisu u stanju da prime svu količinu vode:

- Tokom većih padavina nanosi se smeće (uglavnom plastična i kartonska ambalaža), granje, šut i drugi građevinski materijal, što dovodi do smanjenog kapaciteta primanja vode. Apelujemo na građane da ne bacaju otpatke na ulicu, a na izvođače građevinskih radova da više obrate pažnju na skladištenje građevinskog materijala.

Takođe, jedan od glavnih razloga zašto je uopšte došlo do začepljenja kanalizacionih odvoda jeste - aljkavost i nemarnost građana Beograda! Beograđani sve i svašta bacaju na ulice svoje prestonice, a ništa nije drugačija situcija ni kada je kanalizacija u pitanju. PR Javnog komunalnog preduzaća rekla nam je šta je sve pronađeno pri čišćenju kanalizacionih mreža:

- Ekipe Beogradske kanalizacije su iz cevi izvlačile: vlažne maramice ili dečije pelene, kartonske krugove od toalet papira koji se ne razlažu, glavice kupusa, dečja kolica, kofe, lopate, razne bočice, kompjutersku opremu i monitore, sve smo to izvlačili iz cevi. To ne sme da bude sadržaj gradske kanalizacije, jer se upravo zbog toga dešavaju kvarovi i dolazi do zagušenja.

Što se tiče održavanja i prečišćavanja kanalizacije, Ljiljana nam je potvrdila da se o tome redovno vodi računa i da problem svakako nije u tome:

- Sistem kanalizacione mreže održava se redovno i podrazumeva radove na održavanju slivnika čiji ukupan broj iznosi 35.000 u Beogradu, u 2018. godini izvršeni su radovi na održavanju 78538 slivnika, cevne mreže u 2018. godini izvršeni su radovi na održavanju 154302 m cevne mreže, i kolektora - u 2018. godini izvršeni su radovi na održavanju 6889 metara kubnih kolektora.

Zato se na građane apeluje da svoje smeće bacaju isključivo u kontejnere, koji postoje baš zbog te jedine svrhe, u suprotnom, ako otpad nastavi da svoje mesto pronalazi u kanalizaciji, svakako da će i manja količina padavina izliti svu vodu na ulice grada Beograda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.