SVI SU SE PITALI DA LI JE OVO OPASNO: Otkrivamo vam pravu istinu o DIMU koji ostaje POSLE ZAPRAŠIVANJA KOMARACA
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

odgovor na sva pitanja

SVI SU SE PITALI DA LI JE OVO OPASNO: Otkrivamo vam pravu istinu o DIMU koji ostaje POSLE ZAPRAŠIVANJA KOMARACA

Espreso.co.rs istražuje imali posledica od dima protiv komaraca

Objavljeno:

Borba Beograđana sa malim krvopijama je neprekidna.

Naime, komaraca je sve više, a građani na sve moguće načine pokušavaju da se odbrane i zaštite.

Nedavno je na društvenim mrežama objavljen video snimak na kome se vidi gust dim koji je ostao nakon zaprašivanja komaraca u jednom lokalu na Voždovcu.

Kako je navedeno u opisu video snimka, u restoranu je ostala gusta magla, te nije bilo moguće videti ni susedni sto.

Nakon objavljivanja pomenutog snimka, mnogi građani izrazli su zabrinutost i zapitali se - kakve su posledice dima protiv komaraca na ljude i decu?

Odgovor na ova i mnoga druga pitanja potražili smo od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Naime, dr Ivan Aleksić u razgovoru za Espreso naveo je da su biocidi koji se koriste razvijeni za primenu suzbijanja insekata.

- Radna koncentracija biocida je niska, tako da nema posledica po zdravlje ljudi. Suzbijanje odraslih formi komaraca se radi na osnovu rezultata monitoringa, a u izuzetnim slučajevima se radi i po pozivu građana - objašnjava Aleksić i dodaje:

- Biocidni preparat koji se koristi za suzbijanje komaraca spada u piretriodne sintetičke preparate koji imaju široku primenu i u javnom zdravlju i u zaštiti bilja. Termalno zadimljavanje se radi u priobalju, šumskim kompleksima, grobljima i drugom teže pristupačnom terenu. Dinamika termalnog zadimljavanja zavisi od rezultata monitoringa. Radni rastvor za termalno zadimljavanje je smeša biocida i nekog organskog rastvarača (belo mıneralno ulje). Uređaj generiše dim koji se lagano širi po lokaciji na kojoj se izvodi akcija i na taj način deluje na odrasle forme komaraca - objašnjava naš sagovrnik.

Aleksić dodaje da Zavod svakodnevno preko sredstava informisanja i svoje internet prezentacije unapred obaveštava građane Beograda na kojim lokacijama će se vršiti suzbijanje komaraca.

- Ponovo apelujemo na sve građane da ne ometaju rad ekipa na terenu i da svoje spoljašnje aktivnosti prilagode tako da privremeno izbegnu lokacije na kojima se vrši suzbijanje odraslih formi komaraca - završava naš sagovrnik.

Dakle, ova pojava nije neuobičajena, ali isto tako nije ni opasna po zdravlje ljudi, kako tvrde iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

BONUS VIDEO: KRNAJČA JE POTPUNO POTOPLJENA! Posledice od poplava tek sada postaju sve vidljivije!

(M.Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.