MAJKA SA BEBOM SEDI U OBLAKU OTROVA! Zbog ovog snimka smo pitali koliko je ZAPRAŠIVANJE KOMARACA OPASNO PO ZDRAVLJE
Zaprašivanje komaraca je u toku već nekoliko dana, Foto: Printscreen

SAZNAJEMO

MAJKA SA BEBOM SEDI U OBLAKU OTROVA! Zbog ovog snimka smo pitali koliko je ZAPRAŠIVANJE KOMARACA OPASNO PO ZDRAVLJE

Suzbijanje komaraca vrši se na Novom Beogradu, Zemunu, Surčinu, Starom gradu, Paliluli, Savskom vencu, Rakovici i Vračaru

Objavljeno:

Nakon kiša, usledio je veoma topao period koji je pogodan za razmnožavanje insekata, a Beograđani već nekoliko dana vode borbu protiv komaraca.

Naime, nakon najezde ovih insekata usledilo je zaprašivanje, jer prethodno nije davalo vidljive rezultate.

Osim toga, suzbijanje komaraca vrši se na Novom Beogradu, Zemunu, Surčinu, Starom gradu, Paliluli, Savskom vencu, Rakovici i Vračaru.

Budući da je zaprašivanje komaraca u toku, zanimalo nas je, da li je i koliko opasno po ljude, a pre svega trudnice i decu.

Takođe, neko je na društvenim mrežama snimio prizor kako izgleda nakon zaprašivanja komaraca.

Pojedini su se zapitali, da li je dim od zaprašivanja opasan po život i zdravlje ljudi.

Tim povodom, kontaktirali smo Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, kako bismo saznali koliko je opasan rastvor kojim se zaprašuju komarci.

Međutim, poručili su nam da rastvor nije opasan po ljudski rod.

Radni rastvor biocida kojim se prskaju komarci nije štetan po ljude, osim ako se namerno proguta ili se osoba direktno izloži mlazu iz mašine. Pošto se suzbijanje komaraca vrši u vreme njihove aktivnosti, a to su večernji časovi kada ima i puno ljudi u parkovima ili ispred zgrada, informacije o delovima grada u kojima se vrši suzbijanje se objavljuju dan ranije preko sredstava javnog informisanja. Na taj način su stanovnici Beograda obavešteni i mogu se na vreme skloniti sa lokacije na kojoj se trenutno vrši suzbijanje", kažu iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Takođe, zanimalo nas je da li ovakvi rastvori mogu da izazovu trovanju kod ljudi, budući da kroz pluća udišemo vazduh koji je zaprašen, a za suzbijanje komaraca koristi se sintetski piretroidni preparati.

Iz Zavoda su poručili da ukoliko do toga dođe, prvi simptomi su peckanje očiju i glavobolja praćena mučninom.

Simptomi direktnom izlaganju radnom rastvoru biocida su peckanje u očima, suzenje, grebanje i stezanje u grlu, glavobolja i mučnina".

Ovakvi preparati, uništavaju i ostale insekte, poput muva, koji su aktivni u vreme dok se vrši suzbijanje komaraca.

Biocidni preparati su razvijeni za upotrebu protiv komaraca i drugih vrsta dvokrilaca (muve), ali mogu delovati i na druge insekte koji su aktivni u vreme suzbijanja komaraca", poručuju iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Zatvorite prozore tokom zaprašivanja

Iako zaprašivanje nije opasno po ljude, savet veterinarskih i medicinskih radnika građanima jeste da zatvore prozore kako im komarci koji beže od preparata ne bi ulazili u kuće i stanove.

Takođe, kako biste se zaštitili od komaraca preporučuje se da tokom boravka u prirodi koristite repelente, nosite svetlu, laku odeću dugačkih rukava i nogavica, te izbegavate vreme kada su komarci najaktivniji, a to je u zoru i u sumrak.

Trebalo bi izbegavati šetnje kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnje po neuređenom priobalju reka.

Prostor u kojem boravite zaštitite mrežama za komarce na prozorima i vratima.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.