SUKOBI U SPC: Vladiku Maksima treba ukloniti zbog veleizdaje, tvrdi ovaj sveštenik!
Zoran Đurović i Episkop Maksim Vasiljević, Foto: Wikipedia, Youtube/printscreen

zbog čega?

SUKOBI U SPC: Vladiku Maksima treba ukloniti zbog veleizdaje, tvrdi ovaj sveštenik!

Pretpostavlja se da je Đurovića polemika između dvojice srpskih vladika, episkopa bačkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima navela da napiše ovakav tekst

Objavljeno:

Srpski teolog, sveštenik i slikar Zoran Đurović već neko vreme izaziva veliku pažnju sveštenstva, ali i običnih ljudi svojim tekstovima, a sada je izneo svoje mišljenje o vladiki Maksimu tj. objasnio zašto ga treba ukloniti.

Vladika bački Irinej nedavno je upozorio je da Vaseljenska patrijaršija poseže za pravom jurisdikcije nad svim eparhijama u dijaspori, dok ga episkop Maksim pita zbog čega baš sada pokreće to pitanje.

Pretpostavlja se da je Đurovića polemika između dvojice srpskih vladika, episkopa bačkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima navela da napiše ovakav tekst:

- Zašto treba ukloniti vladiku Maksima?

Podsećamo, čitava rasprava u vezi sa „Stavom Srpske pravoslavne crkve o crkvenoj krizi u Ukrajini”, otvorila je jedno novo pitanje: pitanje odnosa Vaseljenske patrijaršije prema pravoslavnoj dijaspori.

Bilo kako bilo, mi vam Đurovićev tekst prenosimo u celosti:

Zbog veleizdaje; a posle nijedan vladika da mi izađe na oči i da kaže: Nismo mislili da je situacija tako ozbiljna. Crkva ima raznorazne članove sa različitim darovima od istog Duha, a meni pripade proročki. Dugi niz godina sam govorio unapred šta će se desiti (artemiti, Nikodim Ravnozemljaš itd.), a to su mnogi otpisivali na glupost, na nemoguće i sl. i sa smeškom, a često i sa ruganjem, ispratili. Na žalost naših protestanata, koji vele da se proroštva posle zapisuju, ova moja su bila sva unapred zapisana, a postoje i protokolarna pisam koja sam uputio. Tome je svedok forum Pouke. Svako može da proveri, iako mora da marljivo kopa.

Prorok nije neko ko samo govori o budućem, nego na osnovu sadašnjeg upozorava. Tako imamo Jonu koji se razočara što Gospod ne zatre Ninivu. Uvek sam upozoravao, a sa radošću prihvatao one koji su se vraćali sa krivog puta. No, u ovom konkretnom slučaju, mi nemamo pokajnika.

Justin, zatočenik i izolovan, sa kojim kao da delim sudbinu, je vapio: Sveti Sava raspet pred Patrijaršijom! Isto je i danas. Zar to, gospodo vladike, u svili i kadifi, ne vidite? – Naravno da ne stavljam sve vladike u isti koš. Lepa jela, udobni kreveti, vozila, laskavci su uspeli da vas oslepe? Nije vas sramota da uzmete u usta ime Save koji je krvario noge po kamenju? Lagao Domentijan? Nije. Nego nemate vere i obraza. Trgujete sa Savom i koristite ga za vaše besmislene i ovozemaljske ciljeve! Imate čoveka koji je nazvao Savu banditom (nekanonski zadobio autokefaliju za državu, sic!) i izjednačio njegov rad sa sadašnjom situacijom u Ukrajini!

Maksim, ne samo da je pohulio na Savu, i na toj huli istrajavao, nego je i našu autokefaliju stavljao pod znake navoda, kako je politika Fanara, tj. njihov pravopis tako nalaže, jer time označavaju da su te autokefalije kobajagi, tobožnje, lažne, i da je carigradski patrijarh Glava svim nedopunjenim patrijarsima. Pentarhija je već prevaziđen projekat, ali koristan da se svim autokefalnim crkvama oduzme autokefalija. Za sada ne mogu da negiraju status starih patrijaršija, iako nemaju odgovor na pitanje šta sa Rimom?, ali hoće da sve ostale crkve podčine sebi po modelu Ukrajine. Vi ste kobajagi autokefalni, a to znači samo donekle autonomni, a Patrijarhu Irineju (ja sam autor koji je napisao sigurno najviše apologija u korist srpskog Patrijarha Irineja) je glava Vartolomej! Irinej je nezreo. Kako je pak „autokefalija“, na čemu insistira Maksim sa svojim mentorima iz Fanara, data državi, a ne Crkvi, onda ta „autonomija“ važi samo za granice određenih država, a sve što je u inostranstvu, tj. u „varvarskim zemljama“, pripada Fanaru.

Da li je Maksim uzeo pare od Cije ili Fanara i koliko, ja to ne mogu da kažem. Ne bih ulazio u to da li je plaćen ili dobrovoljni saradnik, ali je nesumnjivo u toj priči. Interes Cije je da ima jednog pregovarača, a ne 20. To je mnogo lakše da se iskontroliše. Još kada se zna da je taj jedan u Istambulu, gde ni Erdogan ne zna da li će se ujutro probuditi, sve postaje jednostavnije. Ako bi im palo na pamet da se nešto uzjogune, Amerikanci mogu da izdaju naređenje da svi nestanu u toku noći, kao što se skoro desilo sa sauditskim novinarom. Priča nije naivna, jer iako Maksima ne bi sledila eparhija u odvajanju od SPC, ipak može da nam napravi problem sa preformulisanjem statusa u SAD, pa da plaćamo milione na advokate da bi se stvar vratila u normalu. Ako bi, u najgoroj varijanti, Maksim uspeo da potčini dijasporu Fanaru, onda bismo mi, Srbi, najmanje za vek izumrli. Jer srce Srbije je trenutno u dijaspori. Izgubiće se jezik, roditelji će pomreti, deca će pre da idu u Pariz nego u Donji Milanovac. Žive pare neće pristizati kao sada. Ne mogu da razumem kako neko ne vidi da je ovo samoubistvo?!

Ne bih se zadržavao na druge „vrline“ veselog Maksima, kao što je patološko laganje, što smo crno na belo već dokazali. Kad neko ima đon umesto obraza, onda je sve moguće. Ako vi na Saboru zatražite od njega da izjavi kako je Lepa Brena stvorila svet, on će to potpisati. Takav mu je moral. Ne razumem Amfilohija koji ga hvali da nije homoseksualac (kao da je to pohvala), i kaže da je „moralan“. Ako je moralan jednako i biti lažov, onda ok. Potpisujem. Ali, velim ti, Vladiko, da kao što si mnogo puta pogrešio, i to naknadno uvideo, a ja ti na vreme skretao pažnju, tako je i sada. Fanarioti su sada uzeli da vrše pritisak na SPC oko Makedonije, i tajming je promišljen, jer su to lukavi bizantinci, pa da SPC ne izda neko jače saopštenje, ali ste vi sledeći za odstrel. Zato je nemoralno vaše štićenje Maksima. Ta klanovska politika će nas uništiti, ali vi kao da se nad time niste izvili. Da ne pominjem vladiku Atanasija koji se pretvorio u ćutologa. Kao da je kastriran.

Ja se ni najmanje ne rukovodim onom: Rekoh i spasih dušu svoju! Ne. Mene ne interesuje moja sudbina, jer je imam kod Gospoda. Mene interesuje opšte naše dobro, i slobodno mogu da stanem iza svoje reči. Sada su neki uzeli da spinuju i kažu kako većina vladika nisu hteli da dođe Vučić. A on dođe sa hartijama. I onda šuš! Nemoral vas je ubio. Zato nemate hrabrosti da obrijete Maksima. Sram da vas bude! Skinuste za besmislice Jovana niškog, Georgija kanadskog, Filareta... Tuga me obuzima i plačem nad onim što radite i ne radite. Justin Ćelijski je plakao svakodnevno iako nije znao ni pola ovoga što ja znam i čitam. Ugojili ste se, gospodo, od sala ne možete da mislite.

Ja sam fanarski klirik. Nama su zabranili da bilo šta na ove teme pišemo ili čak pričamo. Imam akt. Zvali su me na odgovornost već 3 puta. Maksim me je prijavio 2 puta patrijarhu Vartolomeju. Ja sam po cenu raščinjenja uzeo da zastupam poziciju SPC. Iole normalna osoba zna šta to znači. Zato sada svakog vladiku ponaosob prozivam. Sa čime ćeš Ti pred Savu? U Rimu je proplakala ikona sv. Save kad sam ja došao. Zabeleženo u štampi. Da li od radosti ili tuge?

Ako se ne slažete sa promocijom Istočnog Pape i stvaranja jedne New Age crkvene strukture, sklonite Maksima. Ako ga ne pipnete, onda Patrijarh Irinej da pravi svaki put 3 metanije do zemlje i ljubi papuču Vartolomeju! Sklanjanjem Maksima poslala bi se snažna poruka Fanaru da ne mogu da se mešaju u poslove drugih Crkava i da bilo kakva njihova akcija oko naših crkava neće biti pozdravljena. Takođe bi se poslala jasna poruka Ruskoj Crkvi da delimo njihov stav povodom Ukrajine, kao i da smo duboko zahvalni na svim žrtvama koje je ruski narod podneo radi nas tokom vekova. Zahvalnost na rečima ne treba nikome, nego na delima.

Sveštenik Zoran Đurović

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/pouke.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.