EPISKOP BAČKI IRINEJ OPTUŽUJE: Pojedini hrvatski biskupi su ustaški nastrojeni!
Episkop bački Irinej, specijalno za "Novosti", o napadima hrvatske biskupske konferencije na SPC. Sinod SPC sprema odgovor na pismo koje je objavila HBK, Foto: Printscreen / Youtube

TVRDI DA NIKOG NIJE NAPAO

EPISKOP BAČKI IRINEJ OPTUŽUJE: Pojedini hrvatski biskupi su ustaški nastrojeni!

Episkop bački Irinej o napadima hrvatske biskupske konferencije na SPC. Sinod SPC sprema odgovor na pismo koje je objavila HBK

Objavljeno:

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), koja je ovih dana, mimo crkvene i civilizacijske prakse, obelodanila svoje protestno pismo, upućeno novembra prošle godine, u kojem je SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog optužila za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj - potvrđeno je u petak, za "Novosti", u Eparhiji bačkoj u Novom Sadu.

U međuvremenu, njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej, koji je bio zamoljen za izjavu, kaže da lično nikada nije napadao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Vladika Irinej takođe ističe da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti Hrvatskom biskupskom konferencijom u celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola Srpske pravoslavne crkve, odgovara "na napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

- Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj - naveo je vladika Irinej za "Novosti".

Njegovo preosveštenstvo takođe je potvrdilo da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca. Pored toga, navodi vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

- Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega - naglasio je vladika bački i portparol SPC u izjavi datoj našem listu.

Među onima u Hrvatskoj koji osuđuju postupak HBK je i Drago Pilsel, novinar, kolumnista i teolog, koji je u svom osvrtu na portalu "Autograf" napisao i ovo:

- Nakon šoka koji je usledio kada je juče IKA objavila pismo članova HBK patrijarhu SPC Irineju (svi do jednoga su se potpisali, dakle i ekumenski nastrojeni biskup Požege Antun Škvorčević), lako se nazrela laž. Tu je i opaka namera onoga koji je privatno odlučio učiniti javnim, i to nakon što su predstavnici HBK u zajedništvu s vladikama sa sedištem u RH u Požegi i na poziv biskupa Škvorčevića 17. januara 2019. poručili kako nijedna strategija usmerena protiv drugog čoveka, naroda ili crkve ne može biti uspešna - naveo je Pilsel.

U istoj kolumni on konstatuje da je objava pisma diverzija i atentat na ekumenizam, jer je je sastanak u Požegi bio organizovan i da bi se pronašlo rešenje nakon što je pismo poslato patrijarhu i da bi se jasnom izjavom pokazao put kojim moraju krenuti obe hijerarhije i crkve.

BONUS VIDEO:

PARTIZAN U NEDELJU PROTIV BUDUĆNOSTI REŠAVAJU HAMLETOVSKU DILEMU! Direktan okršaj sa Budućnošću za poziciju 3 ili 4. (KURIR TV SPORT)

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.