ALEKSA (10) SE BORI ZA GOLI ŽIVOT OD ROĐENJA! Detinjstvo nema, svaki dan je NOVA BORBA, a bez nas NE MOŽE! (FOTO)
Pomozite Aleksi, Foto: Privatna arhiva

budimo humani

ALEKSA (10) SE BORI ZA GOLI ŽIVOT OD ROĐENJA! Detinjstvo nema, svaki dan je NOVA BORBA, a bez nas NE MOŽE! (FOTO)

Vaša pomoć će Aleksiti značiti!

Objavljeno:

Aleksa Mutić (10) iz Prokuplja od rođenja ima probelma sa zdravljem. Ova priča ne razlikuje se od mališana koji nemaju srećno detinjstvo - i Aleksi je za lečenje potreban novac.

Sve je počelo kada je Aleksa dolazio na svet. Porođaj je krenuo pre vremena i sve se zakomplikovalo, a reč je o bliznačkoj trudnoći.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Čim je rođen, dobio je bakteriju koja se zove klebsijela, a kako kaže njegova majka Katica Mihajlović na odeljenu na kom su bili su tada sve bebe bile zaražene.

Aleksa Mutić
Aleksa Mutić foto: Privatna arhiva

Aleksa je tada dobio sepsu, a prognoze lekara su bile katastrofalne. Bio je i u komi. Odmah po rođenu, dakle već trećeg dana je počela njegova agonija sa zdravljem. Na intenzivnoj nezi je proveo oko dva meseca, a potom je počeo da mrda rukama i nogama pa smo ga vodili na fizikalnu terapiju", kaže Katica Mihajlović.

Kako kaže, dečakovo stanje se nakon sepse stabilizovalo jer bakterije više nije bilo, ali se pojavio spazam i do današnjeg dana ga vode na rehabilitaciju.

Aleksa Mutić
Aleksa Mutić foto: Privatna arhiva

Non- stop smo na rehabilitaciji, a 2017. godine smo čuli da u jednoj bolnici u Turskoj lekari uklanjaju spazam i to se radi na kičmenoj moždini i to je platio RFZO. Spazam je popustio posle operacije, a Aleksi se popravila kilaža tako da je imao oko 22 kilograma. Nakon operacije imao je sekret koji je dospeo do pluća tako da sada diše preko trahelostome jer mu je ugrađena. Ja ga aspiriram, a hrani se preko gastro stome", objašnjava Mihajlovićeva.

Dodaje da svakodnevno odlaze na vežbe i da trahelostoma mnogo košta i da nemaju dovoljno novčanih sredstava kako bi Aleksi omogućili sve što mu je neophodno za lečenje, a nemaju novac ni za njegovu rehabilitaciju.

Aleksa Mutić
Aleksa Mutić foto: Privatna arhiva

Kateter preko kojeg ga aspiriram košta oko dvadeset do trideset dinara, a nama za jedna dan treba oko dvadeset katetera, što je zaista puno i za to treba obezbediti svakodnevno određenu sumu novca," kaže Katica.

Kako je objasnila, sledećeg meseca planira da Aleksu odvede u Ćupriju jer će doći lekari iz Rusije kako bi se konsultovala sa njima oko operacije zato što mu ruke nisu u funkciji.

Aleksa Mutić
Aleksa Mutić foto: Privatna arhiva

U junu ćemo ići do Rusa u Ćupriju, a idemo zbog ruku da ga pogledaju odnosno, da li je za operaciju ili ne jer se plaše trlahestome, ali lekari su optimistični. Ta operacija košta oko 3. 000 evra, a njemu treba nekoliko tih operacija (fibrotomija) za koju mi nemamo novca - zaključuje Mihajlovićeva za Espreso.

Takođe, i putem humanitarne fondacije Budi human prikuplja se novac za njegovo lečenje preko njegovog SMS broja.

Pomozite Aleksi!
Pomozite Aleksi! foto: Fondacija Budi human

Ljudi dobre volje, ukoliko ste u mogućnosti, pomozite Aleksi da se izleči jer će mu Vaša pomoć veoma značiti!

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.