SRBI SU HRVATIMA UKRALI SRPSKE IKONE? Otkrivamo zašto je Beograd priznao da su SLIKE SVETACA SPC vlasništvo Zagreba
Crkva Svetog Georgija u Boboti, Foto: Filip Plavčić

ISTINITA PRIČA

SRBI SU HRVATIMA UKRALI SRPSKE IKONE? Otkrivamo zašto je Beograd priznao da su SLIKE SVETACA SPC vlasništvo Zagreba

Priča o čudnom putovanju ikona Srpske pravoslavne crkve...

Objavljeno: 17.12.2018. 18:00h
Darko Zlojutro
Darko Zlojutro
Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika
  • 15

Srbija je verovali ili ne, vratila ikone SPC Hrvatskoj i one su sada deo kulturnog blaga Zagreba, otkriva Espreso.rs.

Da bi proverili čitavu priču oko ikona koje su odlukom Mešovito srpsko-hrvatske međudržavne komisije crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone.

Otišli smo na lice mesta u Bobotu, nadomak Vukovara kako bi se uverili da li su to ikone koje su pokradene za vreme rata, kako pišu pojedini mediji ili je priča sasvim drugačija.

U Boboti, koje je i pre građanskog rata u Hrvatskoj bilo naseljeno uglavnom srpskim stanovništvom, sada živi nešto više od hiljadu duša, a Srba tačno hiljadu.

Ispred Crkve Svetog Georgija gde su smeštene ikone dočekao nas je lokalni sveštenik Goran Goranović koji nam je otvorio vrata crkve i pokazao kovčege s ikonama.

- Ikone su zapečaćene u ovim kovčezima. Biće otvorene tek za Božić, tako je odlučeno. Bilo je reči da će odmah biti otvorene, ali ipak se od toga odustalo - kaže nam sveštenik Goranović.

Prema njegovim rečima niko ove ikone nije ukrao tokom rata, jer one "hvala Bogu rat nisu ni videle".

- Ikone su pre rata poslate u Srbiju na restauraciju i pozlatu. Međutim izbio je rat i izdešavalo se šta se izdešavalo, te su ikone ostale u Srbiji - kaže na sveštenik.

Na naše pitanje ko je onda sada vratio te ikone i čije će one sada biti vlasništvo oranović nam odgovara:

- Prema dogovoru Srbije i Hrvatske, Srbija je te ikone vratila Crkvi Svetog Georgija u Boboti, odakle su i bile odnešene. A one su sada deo kulturne baštine Republike Hrvatske i njihovo su vlasništvo - kaže nam pravoslavni sveštenik u Boboti.

Na naše pitanje znači li to da se Republika Hrvatska brine i o crkvi, a samim tim i bogastvima koje ona raspolaže, sveštenik Goran nam kao iz topa kaže:

Goran Goranović sveštenik SPC u Boboti kod Vukovara
Goran Goranović sveštenik SPC u Boboti kod Vukovara foto: Filip Plavčić

- Da, Hrvatska daje novac i za održavanje crkve i za sve radove koje su nam potrebni.

Tako nam je sveštenik iz Bobote otkrio pravu istinu o ikonama, koje niko nije ukrao za vreme rata, kako su mnogi u prvi mah pomislili, a i činjenicu da su te ikone sada u vlasništvu Republike Hrvatske i Srbija je dala svoj mur na to.

Podsetimo Kulturna dobra iz Eparhije osječko-poljske i baranjske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Eparhije pakračko-slavonske otpremljena su u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.
Otpremanje dobara usledilo je nakon što je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi.

"Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone, Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 11 ikona", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini u Eparhiji pakračko-slavonskoj vraćeno je 108 ikona koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu, na osnovu Sporazuma između dve zemlja i pratećeg Protokola, uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na sastanku Mešovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin, usvojen je zapisnik sa prethodne sednice Komisije održane u julu u Zagrebu.

Razgovaralo se o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media