RUSKI ČUDOTVORAC SRPSKOG POREKLA: Pogledajte redak video snimak Svetog Jovana Šangajskog! (VIDEO)
Porodica Maksimović izbegla je u 18. veku u Rusiju pred najezdom turskih osvajača, Foto: Print Screen Youtube

služi pravdi i istini

RUSKI ČUDOTVORAC SRPSKOG POREKLA: Pogledajte redak video snimak Svetog Jovana Šangajskog! (VIDEO)

Za svetitelja je proglašen (kanonizovan) 2. jula 1994. od strane Ruske zagranične pravoslavne crkve u San Francisku

Objavljeno:

Jovan Maksimović rodio se 4. juna 1896. godine u Rusiji, u Harkovskoj guberniji u mestašcu Adamovski. Poticao je iz plemićke porodice, a njegov otac Boris Maksimović bio je srpskog porekla.

Porodica Maksimović izbegla je u 18. veku u Rusiju pred najezdom turskih osvajača. Srpski jezik u kući nisu zapostavili. Jovan je na krštenju dobio ime Mihailo, dok mu je Jovan kasnije monaško ime. Osim njega još jedan član porodice Maksimović proglašen je za svetitelja, bio je to sveti Jovan Tobolski, sibirski misionar.

U Nikolajevskoj crkvi u Sijetlu 2. jula 1966. godine (19. juna po starom kalendaru) služio je Liturgiju. Po svom običaju, posle službe ostao je u oltaru još tri sata. Onda je otišao u parohijski dom i tu se upokojio. Na dan smrti pratio je čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice („Kurskaja – Korenaja“). Pred njom se i upokojio.

O sebi je napisao sledeće: „Otkad znam za sebe, želeo sam da služim pravdi i istini. Moji roditelji razgoreli su u meni nepokolebljivu težnju da se borim za istinu, a duša se moja ushićivala primerima onih koji su žrtvovali svoj život za nju.“

Za svetitelja je proglašen (kanonizovan) 2. jula 1994. od strane Ruske zagranične pravoslavne crkve u San Francisku, Kalifornija. Njegovo telo je netruležno i zabeležena su mnogobrojna čudesna isceljenja od molitvi upućenih ovom velikom svetitelju. Ovaj snimak prikazuje jedno od njegovih mnogobrojnih bogosluženja.

Pogledajte:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.