U IME OCA I SINA I MERCEDESA, DA DA BOG! Vladike SPC provozale BESNE MAKINE pred Sabor, a mi smo sve snimili (FOTO)
Vladika SPC ulazi u svoj mercedes, Foto: Stefan Kojić

PODAJ GOSPODE

U IME OCA I SINA I MERCEDESA, DA DA BOG! Vladike SPC provozale BESNE MAKINE pred Sabor, a mi smo sve snimili (FOTO)

Neka dobri bog s nebesa podari ti mercedesa...

Objavljeno:

Posle osam godina, na jesenjem, vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC okupili su se arhijereji kojima je presedavao patrijarh Irinej.

Bila je to još jedna prilika da vladike i sveštenici "odmere snage", ali one konjske, tačnije da pokažu ko bolju i skuplju limuzinu vozi.

Uslikali smo vozni park srpskog sveštenstva i kao na nekom luksuznom placu, sve je vrvelo od mercedesa i džipova raznih marki.

Znači, ostala je da važi, ona u narodu omiljena šaljiva poruka koju šaljemo za Božić: "Neka dobri bog s nebesa podari ti mercedesa".

Ipak, bilo kako bilo ovo vanredno zasedanje najavljeno još proletos s unapred zakazanom temom crkvene nastave, dnevni red sednice najvišeg crkvenog zakonodavnog tela će biti utvrđen na samoj sednici.

A sudeći prema aktuelnom trenutku, na stolu će se naći pitanje Kosova i Metohije i novonastala situacija nakon što je Vaseljenska patrijaršija priznala autokefalnost raskolničkoj ukrajinskoj crkvi, te najavljena crkvena nastava.

Očekuje se da će, međutim, jedan broj vladika, pre svega bliskih mitropolitu Amfilohiju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju insistirati da se i pitanje Kosova i Metohije i dalje sudbine srpske južne pokrajine nađe na na dnevnom redu ove vanredne sednice.

1 / 6 Foto: Stefan Kojić

Za SPC je ovo pitanje veoma važno jer bi primer davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi mogao otvoriti Pandorinu kutiju i ojačati slične želje u Crnoj Gori i Makedoniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.